Serengeti 8:e mars

Serengeti – 8:e mars

Så är vi då äntligen på väg igen ut till den lilla grusade flygplatsen mitt på savannen i Serengetis 14763 km2 stora yta. En park som upptogs 1981 på Unescos världsarvslista. Sist vi var här uppfylldes våra förväntningar med råge så ribban ligger högt inför denna vistelse i nationalparken. Syfte för mig som fotograf är att komplettera förra resans bilder. Med på önskelistan ligger gnu-vandringen med 1,3 miljoner gnuer i rörelse över nationalparken, lejon som klättrar i träd, lejonungar i närbild samt stora elefantflockar. Förväntan är som sagt hög och vi får se vad den kommande veckan har att erbjuda. Daniel Rosengren som är en förutsättning till att vi får möjlighet att komma hit jobbar som fältassistent i lejonprojektet i Serengeti och tillhör en av världens mest kunniga personer på lejon i fält. Daniel är dessutom en mycket duktig fotograf och den kommande veckan har vi förmånen att få följa med honom i sitt arbete med lejonen.

Sandra i planet från Kilimanjaro till Seronera.

När vi väl har landat på den lilla grusplatsen i Seronera möter vi upp Daniel. Han är sig lik och det är ett glatt möte att åter få träffa honom. Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen när vi lämnar flygplatsen och vi kör en sväng för att kolla in omgivningen innan vi åker till Daniels hus. – Ni har tur säger Daniel. Gnuflockarna har kommit den sista veckan så tajmingen är klockren.

Vi kör en sväng och kollar in djuren medan det fortfarande är ljust. Vi ser gnuer och zebror i massor, gaseller, bufflar och elefenter. En hel del nya fågelarter som vi inte såg sist vi var här och kameran går varm redan de första timmarna 🙂 Ett liv som passar mig!

Gnuer på vandring över Serengetis slätter

En flock gnuer vid ett vattenhål

Blåkråka av en för mig ny art

Den vackra impalan

Porträtt av en impala i vackert kvällsljus

Superb starling poserar vackert med sin fina fjäderdräkt

 Styltlöpare (Black-winged stilt) i vattendrag i sista kvällsljuset

Efter att ha kört runt lite och fotat djuren längs floden sänker sig solen sakta ner mot horisonten. Det blir lugnt på savannen och de stora flockarna av zebror och gnuer ligger som en ljudmatta i bakgrunden. Ljuset växlar från skarpt till mjukt och jag ägnar sista halvtimmen till att fota landskap och trädformationer. Det är härligt att vara tillbaka och det är med spänning jag ser fram mot de kommande dagarna.

//Hasse Andersson

Facebook
Följ mig på Facebook så får du alla uppdateringar, bilder och annan info löpande!