Serengeti 10 mars

Serengeti – 10:e mars

Vi startar dagen tidigt och åker bort efter det vattendrag som rinner genom Seronera. Ett tillhåll för mängder av djur och flera flockar av lejon har sitt revir i detta område.
Det dröjer inte länge innan vi får syn på en flock som är i rörelse. De mindra ungarna leker i ett omkullfallet träd och de äldra har fått syn på ett piggsvin som fångar deras uppmärkasamhet.

Lejon i träd en tidig morgon innan solens uppgång

Lejon i träd en tidig morgon innan solens uppgång

Ett piggsvin fångar de ungre lejonens uppmärksamhet. De äldre passerar bara förbi utan att stanna. Troligen har de lärt sig av tidigare erfarenheter att piggsvin inte är att föredra nu när det finns gnuer och zebror över allt.

Piggsvin

Nyfikna lejon

Lejon i tidigt morgonljus

Soluppgång i Seronera

Pärlhöna i vackert morgonljus

Zebror i moln av damm

Efter morgonens möten åker vi hem och tar det lite lugnt några timmar. Solen står i zenit och ljuset är hårt och djuren slöa mitt på dagen. Jag laddar ur bilder till datorn och sätter mig och sorterar dagarnas materail. Efter lite mat och vila åker vi ut igen. Vi börjar nere vid floden där stora mängder zebror och gnuer nu har samlats.

Gnuvandring i Serengeti

Ständigt på vakt efter faror som krokodiler och lejon

Gnu på savann

Efter att ha tillbringat några timmar med gnuerna åker vi vidare ut på savannen. Vid en liten kopje finner vi en leopard som ligger och slappar i skuggan av en sten. Efter att ha studerat leoparden en stund ser vi några meter ner under leoparden sitter en tornuggla och sover. Jag passar på att ta en bild som jag gissar få människor i världen har tagit, Leopard och tornuggla på samma bild 🙂

Leopard i vila

Leopard och tornuggla i samma bild

Dagtid trängs djuren under serengetis många akaciaträd. Här är det gnuer som söker skydd från solen

Efter mötet med leoparden kör vi vidare ut på en väg där vi får syn på en väldig elefant. Vi stannar till och fotar elefanten. Efter ett tag kommer det en turistbil från andra hållet som även de stannar till och beskådar den väldiga elefanten. Ganska snart ser vi tydliga singnaler på att elefanten är irriterad. Den kastar med huvudet, flaxar med öronen och lägger upp snabeln mot betarna. En signal som säger att man ska lämna den ifred. Guiden i turistbilen verkar dock inte läsa av dessa signaler och får smaka på hur det är att få en arg elefants betar inkörda genom rutorna i bilen.
Som tur var välte inte elefanten bilen och den skräckslagna guiden lyckades köra iväg från elefant. Intressant nog så vänder sig elefanten nu mot oss och går upp i galopp mot oss och vi väljer att inte stanna i dess väg för länge utan åker iväg och lämnar denna hanne ifred.

Klicka på bilderna för att se dem större.

  

Elefant som attackerar en turistbil

Stadig och irriterad elefant

Zebror och gnuer på vandring

Flodhäst i dagens sista ljus

Sandra en stjärnklar kväll i Seronera

//Hasse Andersson

Facebook
Följ mig på Facebook så får du alla uppdateringar, bilder och annan info löpande!