Svenska ugglor i mitt hemområde
Ugglor i vinternatten
Ugglor har alltid fascinerat mig. Varje år de senaste 30 åren har jag engagerat mig i dessa ugglor och framförallt våra Svenska ugglor. för mig börjar uggleåret redan i januari. På vinterkvällarna tar jag mig fram på skidor skoter eller bil och lyssnar av de ugglerevir jag känner till.
När ugglorna ropar
Slagugglans rop ekar genom i övrigt tomma nätter, strax där efter hörs pärlugglans rop. Jag kan stå där i timmar och bara lyssna i vinternatten. I utkanten av stadskärnan har jag flera revir för kattuggla som även den ropar i vinternatten. På våren lagar jag uggleholkar och rensar ur och fyller på med nytt spån i holkarna. Några nya uggleholkar sätts upp varje år och andra tas ner.
I mars/april är det dags att börja inventera årets ugglehäckningar och i maj/juni kan jag om det varit ett bra sorkår få följa uggleungarna när de lämnar boplatsen och hoppar ut i det fria.
Ugglor och mat
Vissa år är det gott om ugglor, andra år nästan inga alls. Till största delen beror det på tillgång av föda. På nittiotalet hade vi gott om pärluggla i mina områden. Sedan dess har jag inte haft en enda häckning av pärluggla på närmare 30 år. Slagugglan och sparvugglan brukar dock vara stationära då de även äter annan föda än sork. Ex. småfåglar, insekter mm.
Besök av en ovanlig uggla
Vissa år får vi även besök av lappuggla. Jag upplever att det blir vanligare och vanligare att lappugglan besöker mina områden i Gästrikland. Mellan 1990 och 2009 kunde jag räkna besöken på en hand men numera rapporteras lappuggla ganska vanligt förekommande i dessa områden. numer även en och annan häckning i Gästrikland. Uggleåret fortsätter och så även jag. Här nedan lite info om de ugglor jag fotar. Titta gärna in i ugglegalleriet här >>