Serengeti 9:e mars

Serengeti – 9:e mars

Efter en god natts sömn kliver vi upp tidigt och ger oss iväg en timme innan solens uppgång. Vi söker oss ner efter floden och finner en flock lejon i gräset. Det är en flock på närmare 25 lejon i olika åldrar. Vi följer dem i dagens första ljus då de förflyttar sig till en kopje en bit bort där de kommer att tillägna de varma timmarna på dagen. Deras magar är fyllda och ansiktet rent från blod så trolligen har de slagit ett byte sent i går kväll och ätit sig mätta och tvättat sig under natten.

Uppvaktande lejonhanne

Lejonhona i gräs

En av flockmedlemmarna gör ett oengagerat försök till jakt men släpper snart tanken och går och lägger sig i stället

Lejonunge som spanar på de vuxnas jakt på avstånd

Efter mötet med lejonen åker vi vidare i vår jeep. Daniel guidar oss runt i området som är lite grönare nu än när vi var här sist. Det har kommit lite regn den sista veckan och det är detta regn som gjort att flockar av gnuer nusamlats upp i området. De stora regnen ligger på kö ute i öster och väntas komma in under veckan.

Markatta

Impala

Se där, ett trädklättrande lejon! Check! (Ett av målen med resan) 🙂

Gam som spanar efter rester från någon annans lyckade jakt

Klippgrävling (Vanliga i träd och på klippor)

Bobyggande Superb starling

Zebror vid vattenhål

Zebror försiktigt drickandes ständigt vaksamma efter krokodiler och andra predatorer

Förmiddagen passerar och vi kör bort till en liten butik och inhandlar lite grönsaker och frukt.

Shopping ala Seronera

Färsk frukt och grönsaker hitflyget från Arusha

 Efter att vi har ätit mat och laddat om kameror åker vi till ett vattenhål som ligger ca en timme från bostaden. Platsen är full av flodhästar som förlustar sig i denna stinkande lerpöl. En stor hanne hos flodhästen kan väga närmare tre ton och är ungefär dubbelt så stor som jag hade förväntat mig. Jag har sett mänder med flodhästar tidigare i mitt liv men oftast då i vattnet. När en stor hanne reser sig upp är den enorm. 

Flodhästar i mängder

Ständigt bråkar de om de bästa platserna

Flodhäst på land

Ser ut att ha det riktigt skönt 🙂

Efter mötet med flodhästarna åker vi hemåt igen. Det sista kvällsljuset sänker sig över Serengeti och vi möter bufflar, gaseller, elefanter och lejon på vägen tillbaka. Enorma hjordar av gnuer och zebror rör sig över savannen och huvudet börjar precis som minneskorten bli fulla av avtryck och intryck.

Afrikansk buffel

Elefanter i Serengeti


Stor elefantflock check! (En av resans mål)

Flat headed agama

Den stora vandringen

Efter en lång dag med många intryck äter vi mat och åker sedan ut igen på savannen. Denna gång för att fota stjärnhimlen.
Det är en klar natt och vi kör ut en bra bit på savennen och riggar våra kameror. På vägen får vi syn på flera uvar som jagar i natten. Väl framme tänder lampan och ser ögonen från ett hundratal djur men inget som jag kan tolka som lejon. Zebror, gaseller, gnuer, schakaler och strax bakom oss en familj öronrävar (bat eared fox). Vi knallar bort en bit i mörkret och påbörjar fotograferingen. Polstjärnan ligger strax över horisonten vilket är centrum över stjärnhimlens rörelse där allt snurrar kring. Denna bild på stjärnspår är sammansatt av 169 exponeringar.

Startrails över Serengeti

God natt!

//Hasse Andersson

Facebook
Följ mig på Facebook så får du alla uppdateringar, bilder och annan info löpande!