Svalbard 19 juni

Midsommarafton på Svalbard

Idag har vi ankrat upp båten utanför den vackra Monacoglaciären. Vi har ett lugnt och fint väder och vi börjar dagen med en tur i båtarna på jakt efter fågelliv och även en viss förhoppning om att finna isbjörn.

Monacoglaciären

Ganska snart finner vi den brednäbbade simsnäppan. En liten vacker vadare som jag inte tidigare sett. Vi får några minuter med den lilla fågeln innan den väljer att sträcka vidare. Senare under dagen finner vi flera av samma art. Strax därpå ropar en guide att de har en praktejder en bit bort. Vi skyndar dit och hinner precis få se skymten av denna vackra och ståtfulla fågel innan den far iväg så vattnet yr.

 

Praktejder


Praktejder

En valross dyker nyfiket upp bredvid båten

Efter mötet med de vackra fåglarna kör vi sakta tillbaka mot MS Quest. Det börjar närma sig lunch och hungern börjar göra sig påmind. Plötsligt får vi då se en isbjörn som kommer simmandes i vattnet. För att inte stressa den följer vi den på några hundra meters avstånd tills den kommer fram till en liten ö där den går upp ur vattnet. Det är en stor och vacker björn och vi kan på avstånd se den födosöka i strandkanten innan den bär iväg upp över bergskammen och vidare bort mot nya jaktmarker. En fantastisk avslutning på båtturen.

Isbjörn

Isbjörn som födosöker efter strandlinjen


Efter lunch gör vi några strandhugg med båtarna och njuter mest över vyerna. Det är en vindstilla dag med vackert ljus och ej att förglömma, inte vilken dag som helst utan just midsommarafton. När vi kommer tillbaka in med båtarna har besättningen dukat upp till midsommarfirande på båten. God mat, musik och midsommarstång i kombination med detta enorma landskap gör att denna midsommarafton sent ska glömmas.

 

 

//Hasse Andersson