Svalbard 18 juni

Björnmöte

Idag har vi tagit oss längre in i Hinlopen och isen hindrar oss för att ta oss längre in i fjordarna. Efter frukost hoppar vi i båtarna och kör efter iskanten och spanar hela tiden efter björn. Från komandobryggan har man sett en björnhona med ungar samt en ensam björn långt ut på isen. Vi åker i riktning mot björnarna för att se om vi kan väcka deras intresse för oss. Efter att ha spanat på en björn som ligger vid ett sälhål flera kilometer ut på isen ger vi upp och kör tillbaka mot MS Quest igen.

Panoramavy över fjorden vi ankrat i

Övergången mellan vatten och is

Vi kliver i gummibåtarna på MS Quest 

Isbjörn som vakar vid ett sälhål långt ut på isen

På vägen tillbaka till båten stannar vi till och sträcker på benen uppe på packisen. Våra guider bjuder på något gott att dricka och stämningen är allmänt god. Jag passar på och tar några bilder på mina döttrar och sambo. I samma stund får vi meddelande från MS Quest att en isbjörn är på väg rakt mot oss och befinner sig nu bara några hundra meter bort. Nu blir det fart på alla som snabbt evakuerar tillbaka i båtarna. Isbjörnen är framme hos oss precis i samma stund som vi skjuter ut den sista gummibåten.

Exepditionsmedlemmarna Sara, Emilia och Sandra

Isbjörn som snabbt närmar sig över isen

Närgånget möte med isbjörn och besättningen i en av våra gummibåtar

Vi får ett fantastiskt möte med isbjörnen som nyfiket följer oss från iskanten och poserar fint framför kameran. Ett fantastiskt minne för livet.


När isbjörnen har gått iväg finns endast dess avtryck kvar i snön och i våra minnen.

//Hasse Andersson