Svalbard 20 juni

Svalbard – 20 juni

Denna dag vaknar vi av att vi har knölval och sillval intill båten. Innan vi hinner äta frukost är vi ute på däck och beundrar de vackra djuren. Den närmare 50 ton tunga sillvalen rör sig smidigt genom vattnet och vi får en härlig morgon med valarna.

Sillval i morgonljus

Vår resa har nu börjat gå mot sitt slut. Vi stävar nu MS Quest söderut på väg tillbaka till Longyearbyen. Men innan vi är hemma har vi fortfarande någon dag kvar i detta fantastiska landskap. Förmiddagen ägnar vi till de historieintresserade genom att gå i land på Amsterdamön (norska: Amsterdamøya). Ön har namn efter Amsterdam i Nederländerna och var holländarnas samlingsplats under valjaktens storhetstid på 1600-talet. Vi går i land på den sydvästra delen av Amsterdamön där ruinerna efter valfångarnas huvudort Smeerenburg ligger.

Söder om ön, på andra sidan Danskegattet, ligger Danskön. Danskön är platsen där Andrées polarexpedition startade 1897. En expedition som slutade olyckligt och så sent som 1930 fann man kvarlevorna efter Andre och hans expeditionsdeltagare på Vitön. Vitön besökte jag 2012 och här kan du se bilder från ön >>

Quest ligger för ankare

Smeerenburg 

Vid smeerenburg finner vi även en grupp valrossar

Valrossar på Smeerenburg

Efter besöket på de båda historiska öarna vänder vi åter fokus på djur och natur. Vi befinner oss nu en bit in i Magdalenafjorden där det finns en vacker glaciär inne i Gullybukta. Vi utforskar glaciären från båtarna och känslan av människans litenhet infinner sig. Detta enorma isberg som sakta rör sig ner i vattnet för att där smälta och försvinna. Vad kommer att hända när miljarder ton is smälter och kyler ner världshaven?

Glaciär Svalbard

En bit längre bort i fjorden finns en mindre valrosskoloni. Denna dag var det dock bara tre individer där och de verkade ganska trötta. Det är stora djur och intressanta att se så vi hänger kvar några timmar med valrossarna som då och då tittar upp på oss för att sedan somna om.

Valrossar – Svalbard

Valrossar – Svalbard

Valross – Svalbard


Kustlabb – Svalbard

Vy över Smeerenburg och vår andra halva av gruppen. Längst till höger kan man se valrossarna ligga på stranden

En av våra guider (Axel) spanar hela tiden efter isbjörn för vår säkerhet.

Dagen går mot sitt slut och vi lämnar ön och valrossarna för att åka tillbaka till båten. Det är dags för middag igen. Vi avnjuter maten och summerar sedan dagen uppe i panoramasalen. Vi är trötta efter en lång dag på sjön så redan vid 10 går vi och lägger oss. Precis när vi ska till och somna ropar expeditionsledaren i högtalarsystemet att vi har, tro det eller ej, en blåval i sikte utanför båten. Nu går det unnan. Innan jag har hunnit upp och greppat kameran har både Sara, Emilia och Sandra fått på sig kläderna och är på väg ut? Vi rusar upp på däck och får se havets gigant, blåvalen majestätiskt glida fram i vattnet, alldelens nära båten.

Blåval – Svalbard

Blåval – Svalbard

Blåval – Svalbard

Kvällen slutar inte där. Efter mötet med blåvalen går vi och lägger oss igen. Det dröjer bara en timme innan expeditionsledaren ropar igen. Flera valar! Vi rusar åter ut på däck och möts av sillvalar, knölvalar och mellan 5-10 blåvalar. Havet är fullt av valar. I sen midnattsol betraktar vi valarna under tystnad. En magisk natt, långt norr om polcirkeln. Vi bli kvar på däck i flera timmar innan vi till slut drar oss tillbaka till sängen och somnar skönt.


Stormfågel i midnattssol glider bort, tätt intill vattenytan…

//Hasse Andersson