Runde 18:e juli

Runde, 18:e juli

Så äntligen bär det av på semester. Denna gång mot ön Runde vid Norges kust strax utanför ålesund. Vägen dit tar vi oss genom hisnande berg och fjordar, via trollstigen, Geiranger och de sju systrarnas fall. Ibland är vägen så brant och krokig så man snudd på möter sig själv. Vår första natt tillbringar vi i en stuga strax norr om Galdhöpiggen och Glittertind i byn Lom.

 

Den branta slingriga vägen ner mot Geiranger

 

Vackert belägna fäbogårdar vid Geirangers bergssluttningar

 

Tidigt på morgonen beger vi oss av, vidare ner mot Geiranger där vi gör ett besök på den klassiska klippan som hänger ut över dalen ner mot Geiranger. En vänlig holländare hjälper oss att ta en bild på mig och Sandra när vi står på klippan.

Efter ett kort besök i Geiranger åker vi vidare med färja till Hellesylt. En tur på en dryg timme. På vägen passerar vi fantastiska vyer med berg på över 2000 meter som kantar den över 500 meter djupa fjorden.
 

Sandra och jag på klippan söder om Geiranger
 

Geiranger hamn
 

 

Sju systrars fall

 

Några timmar senare kommer vi till slut fram till vårt delmål med denna resa, Runde. Runde är en liten ö längst ut i den norska skärgården med en befolkning på ca 100 personer. Fåglar finns det dock desto mer av och man räknar med att det här på ön häckar ca 500 000 – 700 000 sjöfåglar. Längst ut på ön ligger en liten camping där man kan slå upp sitt tält men väl framme får vi veta att campingplatsen har svämmat över efter allt regn som fallit i juli. Vi överväger ett tag om vi ska tälta i blötan, vilket för vår del spelar mindre roll, men det slutar med att vi hyr ett hus med havsutsikt i stället. Klockan är nu 18.30 så vi kastar in våra prylar i huset och byter om och ger oss iväg. En våt dimma hänger tungt över berget när vi påbörjar vår vandring till den andra sidan av ön där det stora fågelberget ligger. Det tar oss bara drygt 30 minuter att ta oss dit. Samtidigt som vi kommer fram lättar dimman och en behaglig sol lyser upp bergskanterna och vi får en fantastisk kväll med sol, berg, hav och sist men inte minst, det som är anledningen till vårt besök på Runde, lunnefåglarna.

 

Runde camping sett uppe från berget på södra Runde

 

Nyfiken lunne spanar in fotografen
 

Lunne i motljus

 

Ingen tycks orka lyssna på den jobbige lunnefågeln
 

Lunne med näbben full av fisk på väg till boet och dess unge
 

Lunne vid fågelberget på Runde

 

Lunne på rad
 

Porträtt av en lunne och dess vackra färger
 

Lunnefågel på inkommande

 

Lunnefåglar utanför sitt bonäste

Efter att ha studerat och fotograferat lunnefåglarna några timmar försvinner solen bakom ett berg och ljuset avtar. Vi packar ihop våra prylar och börja sakta gå tillbaka till bilen innan det blir mörkt. En fantastisk kväll med underbart ljus och tiotusentals med lunnefåglar. När vi kommer tillbaka till bilen konstaterar vi efter en lång dag på resande fot att det blir ganska skönt att få åka bort till huset vi hyrt för att sova i stället för ett fuktigt och kallt tält.

/Hasse Andersson