11:e juli

11:e juli

Idag skiner solen från klar himmel. Dock är det bara 12 grader i luften när jag ger mig iväg mot Dalälven. Målet med dagen är att finna den vackraste av sländorna, den blå jungfrusländan. Jag tar mig med bil ut på Mattön vid Gysinge. En plats där det brukar vara gott om jungfrusländor. Med mig har jag makroobjektivet och dykardräkt. Sländorna lägger sina ägg på undersidan av ett näckrosblad och tanken är att jag ska sätta mig i vattnet bland bladen och vänta tills en slända landar.  Väl framme vid den tänkta platsen ser jag att den har vuxit igen av meterhög vass och gräs. Några näckrosblad finner jag inte. Jag tar bilen och åker vidare bort mot Sevedskvarn och följer där stigen upp efter älven. Efter några hundra meter kommer jag till en plats där jag tidigare sett Den blå jungfrusländan. även här har det vuxit igen så där det tidigare har varit vatten kan jag nu gå med stövlar. Det är ett rikt insektsliv här så jag stannar till och plockar fram utrustningen. En parti med förgätmigej fångar mitt intresse. Efter att ha fotat blommorna ett tag letar jag vidare. En flodflickslända flyger förbi mig i gräset och stannar en bit bort. Jag smyger försiktigt fram och tar några bilder.
 

Förgätmigej

Förgätmigej

 

Flodflickslända

Flodflickslända
 

Flodflickslända

 

Ängssmygare

ängssmygare

Solen börjar nu värma upp luften och det blir fler och fler insekter i det lilla kärr jag promenerar i. Doften av sumpgas sprider sig och plötsligt får jag syn på den, Den blå jungfrusländan. Bara några meter bort sitter den vackraste av sländorna. När jag går närmare så får jag se att det är en blåbandad jungfruslända. Den blåbandade jungfrusländan har ett brett blått band på vingen till skillnad från blå jungfruslända som har hela vingen blå. Jag smyger fram i gräset och varje gång jag närmar mig så lyfter sländan. Under den följande timmen gör jag flera försök att komma sländan nära nog för att fotografera den och utan en massa gräs i vägen. Vid några tillfällen lyckades jag och fick några bilder på den vackra sländan. 
 

Blåbandad ljungfruslända

Blåbandad jungfruslända
 

Blåbandad ljungfruslända

Blåbandad jungfruslända

 

Blåbandad ljungfruslända

Blåbandad jungfruslända

 

Jungfrusländan är inte på något vis ovanlig men kan vara svår att komma nära. Vissa dagar kan man se mängder av dem om man befinner sig på rätt plats och rätt tillfälle. En vacker slända som jag ska göra fler försök på en annan gång.

/Hasse Andersson