7:e juli

7:e juli

årets varmaste dag och även årets första besök på fjärilsvägen i Grinduga. När jag kommer fram till den lilla grusvägen möter jag en trevlig engelsman vid namn Andrew och vi står och pratar en stund. Han är på besök i Sverige med sin fru och har ett stort intresse av fjärilar och natur. Efter en stunds samtal visar det sig att hans fru är intresserad av orkideer och en bit från där vi står finns det ett stort beständ av Guckussko. Jag frågar om han vill att jag ska visa honom platsen och det ville han gärna. Vi promenerar några kilometer bort mot platsen där orkikeerna växer och vi hinner prata om både det ena och det andra på vägen. Väl framme vid orkideerna så har de redan blommat klart för i år men Andrew verkar glad ändå. Han fick iaf. se bladen av denna vackra blomma. Han åtekrommer nog om ett år för att studera vår vackra Guckussko.

 

Efter den lilla vandringen koncentrerar jag mig på att fota fjärilar. Vinden denna dag gör det dock mycket svårt och flera timmar senare ger jag upp. Några skarpa bilder blev det men jag får återkomma en annan dag med bättre förutsättningar.

Här kan du sen liten film på när Sotnätfjärilen försöker para sig i vinden. Tyvärr slutade detta försök med att de blåste av blomman. Förhoppningsvis fick de till det vid ett senare tillfälle 🙂

 

Pärlemofjäril i motljus

 

blomfluga – Volucella pellucens

En intressant sak om flugan ovan är att den lägger sina ägg i getingbon där larverna lever som städare i boet genom att äta upp döda getingar och annan ohyra.

 

Sandbi på klöver

 

Svavelgul höfjäril

 

Vitgräsfjäril

 

älggräspärlemo på klöverblomma

 

 

Jungfru marie nycklar

 

/Hasse Andersson