6:e juli

6:e juli

En varm och solig dag. Jag tar bilen och åker bort mot årsunda för att se om rävarna har ungar även detta år under den gamla ladan. Väl framme smyger jag försiktigt ut mot ladan i det höga gräset. Jag går i en cirkel för att min doft inte ska avslöja mig i vinden. Jag närmar mig ladan med vinden rakt emot mig och när jag har ca 50 meter kvar sätter jag mig i gräset. Jag får då syn på ett tornfalkspar som valt den holk som sitter på ladan som boplats detta år. Ungarna verkar utflugna och föräldrarna varnar för min närvaro i en gran en bit bort. Efter att ha suttit där ett tag utan aktivitet borta vid ladan reser jag mig upp och smyger sakta vidare. Jag får då syn på en råbock ca 80 meter från mig. även han står rätt i vinden så han kan inte känna min doft. Jag smyger mig när mare och när jag är på bara 30 meter får han plötsligt insikt om min närvaro. Han tittar upp och vi båda blir ståendes och stirrar på varandra. Vi står båda blick stilla i ca 10 minuter. Spänningen höjs, vem ska avslöja sig först? Efter ytterligare några minuter konstaterar bocken att det som står där borta troligen inte är någon fara utan den börjar äta igen. Jag står still några minuter till och sen när han har huvudet nere i gräset rör jag mig sakta framåt igen. Bocken börjar då dra sig till vänster om mig och jag smyger sakta efter. Jag befinner mig nu på bara 10- 15 meter från bocken.

Jag stannar till och tar några bilder när den betar klöver och gräs. Jag får vara mycket försiktig då varje bild avslöjar mig med ett litet klick. Bocken tittar upp men fortsätter äta igen.  När detta har pågått en stund har bocken gått runt mig och får plötsligt vittring av mig. Skällandes hoppar den in i skogen där den stannar och kollar på mig en stund och sätter sedan av vidare in i den trygga skogen. Tack för ett härligt möte herr bock!

 

 

 

I skydd av skogen stannar bocken och tittar på mig en stund innan den springer vidare in i tryggheten

 

Efter mitt besök i årsunda åker jag hem till Sandviken och tar en sväng ut till vår stuga i Storsjön. Jag vattnar blommor och klipper gräset. När jag är klar med det får jag höra ett chatter uppe i en lite asp/aldunge precis bredvid stugan. Det är en familj steglitser som är på besök. Mamma, pappa och 5 – 6 ungar som högljutt ropar efter mat. Jag hämtar kameran och får några bilder på denna vackra fågel.

 

Steglits i tistel

 

Steglits i tistel

 

Steglits

/Hasse Andersson