Runde 19:e juli

Runde 19:e juli

En ny dag på Runde med strålande sol och vindstilla. Idag planerar vi en vandring till Runde fyr. En ganska ansträngande vandring trots att det bara tar ca 2 timmar att ta sig dit. Brant uppför och sedan brant nerför. Vi ger oss iväg en bit in på förmiddagen. På vägen dit passerar vi boväggen där en mindre koloni stormfågel brukar häcka. Fåglarna som lever hela året utom vid häckning ute till havs har dock redan gett sig av ut till havs. Vi går vidare upp på berget och får efter en dryg timme se fyren på Rundes södra sida. Vägen ner till fyren är slingrig och brant men det dröjer inte länge innan vi är framme. Med mjölksyra i benen gör vi ordning lunch på klipporna.

 

Fyrvaktarbostäderna vid Runde fyr

 

Lunch på klipporna vid Runde fyr

 

Efter den goda lunchen har det mulnat på något men vädret är fortfarande bra. Vi strosar runt på den lilla halvön och fotograferar havsulor, storlabbar, vatten och vind innan vi promenerar tillbaka till bilen. Vi är tillbaka till huset vid femtiden på eftermiddagen och hinner med två timmars vila innan det är dags att gå upp på berget igen och möta lunnefåglarna som brukar börja flyga vid åttatiden.

 

Havssula med sitt vackra gula huvud och blå ögon

 

Tidvatten som strömmar in taget med en minuts exponeringstid med 10 x ND filter

 

Storlabb spanar in besökarna

 

Efter lite välbehövlig vila knallar vi åter upp på berget för att möta kvällens lunnefåglar. Vi kommer upp vid halv åtta och några lunnefåglar har redan börjat att flyga in till sina bon. Kulmen nås vid halv tio då hela himlen är full av lunnefåglar som ivrigt flyger in från havet med föda till sina ungar.

Sandra redo för en ny kväll på fågelberget vid Runde
 

 

När klockan närmar sig elva på kvällen går vi nöjda och trötta tillbaka till bilen. Vi har haft två fantastiska dagar på Runde. Nu går vi hem och laddar om för att fortsätta vår resa mot Dovrefjäll och myskoxar, men det blir i morgon det… Tack för i dag!

/Hasse Andersson