Dovre 22:e juli

Dovre 22:e juli

Efter en natts skön sömn öppnar Sandra dragkedjan till tältet och sticker ut huvudet. Något är fel och hon drar snabbt in huvudet igen och viskar till mig -Det står en myskoxe utanför tältet! Jag kommer fort ur sovsäcken och sticker försiktigt ut kameran. Jodå, där på andra sidan ån står en ung myskoxe och stirrar på tältet på bara 10 meters håll. En skön start på dagen. Myskoxen verkar lugn och lägger sig till slut ner. Vi smyger ut ur tältet men det verkar inte bekomma oxen så trots att vi äter frukost och gör oss i ordning för dagen ligger myskoxen kvar. Det är inte förrän en bit in på förmiddagen som den får för sig att traska vidare.

Myskoxe utanför vårt tält

 

Sandra diskar undan vår frukost övervakad av en myskoxe på andra sidan ån

 

När myskoxen rest sig upp går den iväg upp efter ån. Jag smyger sakta efter för att se om den ska gå över vattnet eller fortsätta bort upp på fjällbranten bakom oss. När vi kommit ca 100 meter så möter vi en till myskoxe som kommer gåendes ner efter ån. De stannar båda till och äter på en liten äng intill vattnet med gott om färskt gräs och örter.

Myskoxe som promenerar i ån Kaldvella
 

Myskoxe i ån Kaldvella

 

Möte vid den lilla gräsplätten efter Kaldvellas strand

 

Medan jag står och fotar dessa två djur noterar jag att det är ovanligt hög aktivitet på småfåglarna denna morgon. Efter en stund får jag svaret på varför. Någon form av insekt verkar svärma denna dag vilket ju är rena smörgåsbordet för småfåglarna. Det är framförallt blåhake och sävsparv som jag ser jaga insekter inne bland buskarna och i de stora svärmarna nere vid vattnet.

 

Insekter som svärmar

 

Blåhakehona

 

Sävsparv

Då detta är vår sista dag på denna resa så påbörjar vi efter lunch att motsträvigt plocka ihop våra prylar. Ryggsäckarna packas för sista gången på denna resa och vi börjar gå de två timmarna tillbaka till bilen. Kvar innan vi är hemma är en bilresa på ca åtta timmar. Solen steker från en klarblå himmel och även om det känns tråkigt att åka hem när allt är som bäst så vet vi samtidigt att vi kommer att komma tillbaka en annan gång. Tack Dovre för dessa dagar.

 

Sandra på väg tillbaka till bilen på Dovrefjäll

 

Sandra på väg tillbaka till bilen på Dovrefjäll

 

/Hasse Andersson