Dovre 21:e juli

Dovre 21:e juli

När vi vaknar på morgonen och tittar ut genom tältöppningen ser vi att den lilla flocken med myskoxar fortfarande är kvar. Tre bastanta oxar har lagt sig bara hundra meter från tältet. Under tiden vi äter vår frukost vaknar de till och rör sig sakta upp efter fjällkanten. Sandra och jag planerar en vandring upp efter Kaldvella och vidare mot Glaciervattnet Stropla som leder in mot Reinheim och Snöhetta.

En grupp myskoxar utanför vårt tält

 

Kaldvella Dovrefjell

Kaldvellas kalla vatten som rinner ner mot Kongsvold

 

När vi vandrat en dryg timme ser vi flera mindre grupper av myskoxar. Vi har även spanat in en större grupp som befinner sig några kilometer upp efter fjällväggen norr om oss.

Myskoxetjur i sin rätt miljö
 

Ko och kalv på Dovres vidder

 

Efter att ha studerat en mindre grupp myskoxar en stund får vi plötsligt se att den stora gruppen oxar uppe på fjället har börjat röra sig ner mot oss. De är fortfarande några kilometer bort men de rör sig snabbt i riktning mot ån vi vandrar efter. Vi ökar farten och rör oss på skrå ner mot vattnet i förhoppning om att få se dem passera ån. Vi hinner precis fram och får beskåda hur de tar sig över vattnet. Vattnet är strömt och de små ungarna har vissa problem att ta sig över men de rutinerade kona ställer sig nedströms ungarna som stöd när de far med i vattenflödet.

Myskoxar som passerar Kaldvellas kalla vatten

 

Ko och kalv korsar Kaldvellas

 

Efter att hela flocken på 15-20 djur har passerat vattnet rör de sig målmedvetet i riktning mot vårt tält. Vi har satt upp vårt tält i ett litet biflöde till den större ån och med facit i hand inser vi nu att även Dovres myskoxar verkar gilla platsen som har både vatten och färskt gräs. När vi kommer tillbaka till tältet ser vi närmare 35 myskoxar som alla verkar gilla den lilla ängen mitt på kalfjället. Eftermiddagen och kvällen ägnar vi sedan till att studera djuren som betar runt vårt tält.

 

"Om du får oväntat besök" – Myskoxar vid vårt Hilleberg Saivo i Dovrefjäll

 

Myskoxe betar färskt gräs bland polarullen

 

Ung kalv tittar nyfiket på besökarna
 

En grupp myskoxar
 

Unga tjurar som gör upp om rangen

 

När klockan närmar sig åtta på kvällen bestämmer vi oss för att flytta tältet. Vi får respektera myskoxarna och acceptera att det är vi som är på besök på deras mark. Vi rundar försiktigt flocken med oxar och packar ihop våra prylar och knallar sedan en halvtimme nedströms efter ån där vi finner en ny fin tältplats utan oxar.

Vår nya tältplats

Efter att slagit upp tältet och gjort oss lite mat går vi tillbaka till myskoxarna och nyttjar de sista ljusa timmarna denna sommarnatt till att fota djuren. Solen sänker sig till slut sakta bakom fjälltopparna och trötta och glada promenerar vi tillbaka till tältet. Snart gryr en ny dag med nya äventyr.

/Hasse Andersson