30:e juli

30:e juli

Nu när det närmar sig augusti börjar nattråan lägga sig som ett tungt dagg över mark och insekter under natten. Detta gör att insekterna som sökt nattkvist nere i gräset blir helt täckta av dagg och som i sin tur gör dem oförmögna till flyga och röra på sig. Detta skapar perfekta förutsättningar för att arbete med extrema närbilder och med tekniken fokusstackning som innebär att man tar flera bilder på samma insekt men med en förflyttning av fokus mellan varje exponering. Man sätter sedan ihop bilderna i ett bildbehandlingsprogram och på så vis skapar man ett större skärpedjup än vad som är möjligt med en enda exponering.

Denna morgon såg ut att bli en sådan morgon. Det var varmt i går kväll och enligt väderrapporten så skulle det bli en kall natt utan vind. Detta brukar resultera i mycket dagg på morgonen. Jag kliver upp före fyra på morgonen, klär på mig och går ut på den äng som vi har utanför vår sommarstuga. Jag känner direkt när jag går ut att någon kall natt har det inte varit och därmed är det inte någon dagg heller. Jag går omkring ett tag letar insekter men ger snart upp då alla insekter redan är i full färd att söka mat. jag går och lägger mig igen.

Senare på dagen ägnar jag mig till att ta några makrobilder runt stugan. Jag hittar en halvdöd fjädermygga som jag spar i en burk och lägger i frysen. Kan låtas grymt men den skulle ha dött iaf och nu fick den en kortare pina (min egen tröst). 

Fjädermyggan riggar jag upp på altanen och tar en studiotagning på myggan. Mest för att visa på hur fantastiskt skapelse den är med sina känsliga fjäderspröt på huvudet. Jag fotar även en fjärilslarv och en fluga innan dagen är slut. Dessa fick dock krypa vidare i sitt, i våra mått mätt, korta liv.

Fjädermygga i profil, stackad av 98 exponeringar (Studio)

 

Fluga på blad taget med mycket kort skärpedjup

 

Fjärilslarv på blad

/Hasse Andersson