20:e september

20:e september

Fredag morgon och jag tar bilen upp på skogen. I mörkret glider jag försiktigt fram till en havreåker där jag vet att det går några björnar och äter. Jag sitter stilla en stund och spanar ut över åker men lyckas inte se dem. Troligen ligger de ner och äter och då är de svåra att få syn på. Målet med morgonen är att locka till mig en brunstig älgtjur på någon fin plats så jag åker vidare upp på skogen. Efter ca 5 km parkerar jag bilen. Fullmånen lyser upp natthimeln och ger mig ledljus in i skogen. Jag går genom en tät granskog, över ett hygge och kommer till slut fram till en myr. Samma myr som jag brukar titta på orrspel på. Jag stannar till i kanten av myren och låter morgonen få vakna till liv.

Fullmåne över Högboskogen

 

Septemberdimma över den lilla myren
 

Septemberdimma över den lilla myren
 

När solen sakta stiger över trädtopparna hör jag att orrarna är i full gång med sitt höstspel. Ljudet väcker sköna känslor i kroppen och det får mig att längta till våren? Jag reagerar över tanken, jag brukar aldrig längta till kommande årstider. Jag har allt för mycket jag vill uppleva i den årstid jag befinner mig i. Hur som helst, jag smyger försiktigt ut i dimman för att se om jag kan komma orrarna så nära att jag kan fota dem utan gömsle men naturligvis gick inte det. Blöt och glad tar jag mig efter en timme tillbaka mot bilen. Solen lyser gult genom dimman och korsspindelnäten lyser i motljuset över myren. En vacker morgon.

Spindelväv i motljus
 

När jag kommer tillbaka till vägen som tar mig bort till bilen får jag syn på en tjäderhöna som sitter och äter tallskott en bit framför mig. Jag stannar till och studerar den vackra fågeln. När jag står där får jag plötsligt syn på något rött mitt i vägen. Decimeterstora högar och det är inte svårt att se vad det är, björnskit. Spillningen är mjuk men inte varmt så björnen har nog passerat på vägen för bara någon timme sedan. Blåbär och lingon ser ut att vara favoritfödan så här års då de äter upp sig inför vintern. Häromdagen var jag och kollade till ett nygrävt björnide bara några kilometer härifrån så det kanske är samma björn? 

Tjäderhöna
 

Nygrävt björnide
 

Björnspillning
 

En bra morgon går mot sitt slut, nu hem och byta kläder och en kopp kaffe! God morgon!

/Hasse Andersson