Alaska 20:e augusti

Alaska – sand mellan tårna

När vi som vanligt ansluter till älvfårans inlopp möts vi av en vacker soluppgång. Några björnar står redan klara och inväntar laxarna som är på väg upp för sin lek. Hundlaxarna som leker först har nu ersatts av fler och fler silverlaxar. Vi får en vacker morgon där jag mest ägnar mig åt att fota spår i det vackra släpljuset i stranden. Avtrycken är många och tydliga från både björn och varg. Små spår och riktigt stora spår från björnar på närmare 500kg har passerat under morgonen.


 

Efter att solen passerat horisonten knallar vi upp på grässlätten.Vi hinner med att ta en vacker bild över landskapet med solbelysta bergstoppar innan solen stiger på himlen och plattar ut landskapet. Vi ser några björnar på håll men aktiviteten är låg denna morgon. En stor svart björnhanne passerar oss i riktning mot havet. Vi hänger på honom och går tillbaka ut på stranden.Väl nere vid stranden är björnarna i gång med jakten på lax igen. Denna gång vadar vi över laxfåran och tar oss utanför björnarna för att bättre kunna nyttja ljuset från solen denna morgon. Den unga björnen som vi kallar Goofy är på plats tillsammans med björnmamman med fjolårsungarna samt den stora hanen. Som vanligt fångar de lax efter lax och vi njuter av solen och skådespelet innan vi till slut tar oss tillbaka till lägret för lunch.Björnhane som driver in lax på grunt vatten

Efter att Christoffer som vanligt fixat gott käk åt oss får vi besök i lägret. Jag är på väg ut i buskarna för att kissa då jag ser att något rör sig ca 10 meter från mig. En björn är naturligvis första tanken men denna gång var det en nyfiken räv som var på besök. Efter att vi har bekantat oss med räven en stund tar vi en promenad upp på en liten kulle norr om vårt läger. Från kullen kan man en mil åt båda håll i Hallo bay. Vårt läger ligger ganska precis i mitten av stranden och hittills har vi bara vandrat på den södra delen. Nu får vi en fin överblick även över den norra delen av stranden. Planen är att i morgon göra en tur i den riktningen.

Rävbesök i lägret

Norra delen av Hallo bay

Södra delen av Hallo bay

Kvällen blir mulen och regn hänger i luften. Vi ägnar mesta delen av tiden nere vid stranden och följer där några björnar som framgångsrikt jagar i det grunda vattnet.


/Hasse Andersson