Alaska 21:a augusti

Norra delen av Hallo bay

Denna morgon vaknar vi till regn och rusk. Förmiddagen är planerad till att ta oss norrut i Hallobay till en liten lagun där björnana brukar jaga. För att ta oss dit behöver vi invänta ebb för att kunna runda ett berg som sträcker sig en bit ut i havet. Vi tar det lugnt, äter frukost och gör oss klara innan vi vid halv sju ger oss iväg.


Wanke i sina nyinköpta lägerskor 

Frukost med hela gänget (utom Christoffer som är utanför bild, åsså jag förståss)

Efter att ha vandrat ca 3,5 kilometer kommer vi fram till platsen där björnarna brukar vandra. Här är det ingen tydlig älv som går upp utan mer ett stort fält som vattenfylls två gånger per dag vid flod. Vi ser björn på håll men när vi väl trixat oss fram över småbäckar, lerpölar och djupa fåror så har de dragit sig undan. Två honor med årsungar samt en eller flera hanar rör sig längra bort. Till slut får vi ge upp pga. att vi måste hinna tillbaka till stranden innan tidvattnet stänger oss inne i detta område. 


 

Björnhane i norra delen av Hallo bay

Efter strandpromenaden till den norra delen äter vi lunch och tar det lugnt några timmar. Jag ägnar en tid åt att rengöra kameror, objektiv och väskor från salt, sand och grus. På eftermiddagen ger vi oss åter iväg till det södra inloppet. På vägen dit möter vi flera björnar på stranden och vi får några häftiga närgångna möten med dessa bjässar. 

Födosökande hona vid stranden

Kanske ingen bjässe men ändå en fin skärsnäppa som söker föda i strandkanten


Blött och kallt, livet är hårt som fotograf 🙂 Foto Håkan Wanke

En stadig hona passerar på sju meter

Samma hona som ovan men nu lite närmare 🙂

En björn vi såg lite då och då och som vi kände igen på den runda baken 🙂

 

Efter mötet med björnarna på stranden söker vi oss upp i gräset och slätterna upp mot berget där vargarna håller till. Aktiviteten är låg, kanske pga. av det dåliga vädret. Vi möter en del björnar som alla är på väg bort från laxvattnen och in i skogen där de tar sin nattvila tills nästa lågvatten. Vi får några fina möten under kvällen innan vi vandrar tillbaka till lägret igen. Stenfalk

//Hasse Andersson