Alaska 19:e augusti

Alaska – fiskande varg

En ny dag tar sin början i Hallo bay. Vi har nu varit på plats i fem dagar och rutinerna börjar sätta sig. Vi kliver som vanligt upp runt fem, äter frukost och ger oss iväg. Vi promenerar de 3,5 kilometrarna efter stranden och sedan upp på slätten och in i höggräset. Vi hinner lagom fram till solens uppgång och vi tar några bilder över de vackra landskapet innan vi går ner till havet och björnarna.

Panorama över grässlätten in mot fastlandet och Katmai nationalpark

Spegelbild, Katmai Alaska

Tidsvattnet förskjuts ca 1 timmer per dag så denna morgon står vattnet ganska högt när vi anländer till flodfåran. Trots detta står några björnar på plats i solens första strålar.

 

Vi slår oss ner och inväntar ljuset och fler björnar vart efter vattenståndet sjunker. Efter en stund dyker en varg upp bakom oss inne på stranden. Den spanar av vattnet och börjar plötsligt målmedetet att springa ut i vattnet, förbi oss och björnarn och tar till slut en lax som har hamnat på för grunt vatten. En häftig syn som jag lyckades fånga på bild.Laxen bär på bandmask som både björn och varg blir dåliga av. Naturen har löst det så att när björnarna går i ide för vintern så upphör deras matsmältingssystem då magen blir tom. Kroppen slutar att producera urin och avföring. I detta skede dör även binnikemasken i deras magar. Vargen därimot löst detta genom att bara äta huvudet på laxen för att slippa bli smittade.

När vi kommer tillbaka till lägret för lunch passar vi på att torka alla kläder och städa ut sand och smuts ur tältet. Idag lyser nämligen solen för första gången. De flesta plaggen vi har med oss är av ull vilket är bra då detta material värmer bra även som blött samt att det inte luktar efter några dagars användning. Nackdelen är att det tar tid att torka. Ut med kläder och sovsäckar på tork medan vi själva vilar upp oss på liggunderlaget i solen.

Tältläger i sol

Man ska göra det man är bäst på, Håkan städar och jag fotograferar

Toalett och dusch

Vår matplats en bit bort från sovlägret

Vid femtiden ger vi oss av igen, Vi finner snart honan med de två ungarna. Honan jobbar intensivt med att jaga lax och de lata ungarna sitter bara och väntar. 

Björnunge som sitter och filosoferar

Tvillingar, en hane och en hona

Den ena ungen, lärde sig under veckan att han kunde bete sig lite som han ville. När mamma inte hade fångat en fisk på ett tag sprang han bort och snodde fisk av andra björnar. Detta är naturligtvis ett mycket farligt beteende för en ung björn men det han hade lista ut var att så fort en annan björn höjde rösten mot honom så kom mamman och läxade upp den andra björnen. Gång på gång fick mammam rycka in och rädda ungen som hade stulit fisk av någon större björn. Nedan några bilder på mamman som går i mellan och får slåss för sin unge. 
Mitt i tumulten smiter ungen fram och greppar åt sig fisken och försvinner iväg med bytet medan mamman kämpar på med ägaren till fisken. En riktig skitunge med andra ord.

Mamma som slåss för sin unge

Till vänster, ungen försvinner med bytet

Vi rör oss vidare upp mot grässlätten och får åter igen många fina möten med björnarna. Flera björnar jagar i de små flodfårorna och vi får både vackra vyer och närgångna grizzlymöten denna kväll.

Bald eagle

Tre björnar som vilar upp sig inför nästa tidvatten

Lågvatten i älvfårorna

Närgånget möte med björn


Hej då för denna dag…

//Hasse Andersson