Alaska 18:e augusti

Alaska – En diande mamma

Christopher, vår guide har jobbat hårt våra första dagar i Hallo bay. Läger har riggats, matkåta, toalett, tvättmöjligheter, hämtat och renat vatten mm. Även denna morgon är han uppe före mig och har kokat gröt till oss alla innan han väcker oss kl 04.45. Vi slevar i oss och gör oss i ordning för en ny dag. Strax därpå promenerar vi de ca 3,5 kilometrarna bort till Mid river där björnarna startar sin dag. Vi får en vacker solstrimma de första minutrarna denna morgon och jag hinner ta några bilder innan den täcks igen av regntunga moln. Det är många björnar på plats, minst tio st jagar lax framför oss denna morgon. Björnhonan med ungarna står först i ledet. När honan inte lyckats fånga någon fisk på ett tag smiter en av ungarna iväg och tar fisk från andra björnar vilket resulterar i att honan måste gå i mellan och försvara sin unge. 

Soluppgång över Hallo bay


Wanke in action

Björnlek

En stadig hane

Middagslur

 Plötsligt får vi syn på en varg som kommer springandes efter strandkanten. Försiktigt spanar den av stranden och väljer sedan att vika av in i gräset igen. Ett härligt möte som jag även lyckades fota. Under tiden har björnhonan tagit en paus i fiskandet och lägger sin nu för att dia sina två år gamla ungar. Ungarna är stora, gissningsvis ca 150kg så det ser lite roligt ut att hon diar så stora ungar. Motsvarande ungar i samma ålder i Sverige hade troligen haft en vikt på ca 50-70kg.Efter mötet med vargen och den diande mamman tar vi en sväng bort mot vargarnas tillhåll. Alfahonan ligger och spanar längst upp på klippan och drar sig undan när vi kommer. Vi lämnar dem i fred och går tillbaka till lägret för lunch och vila.


 
På eftermiddagen ger vi oss ut igen. Vi tar det ganska lugnt och fotar lite örnar på vägen bort mot laxfårorna. Väl framme är jakten i full gång och vi låter våra kameror få jobba precis som tidigare kvällar.

Vithövdad havsörn (bald eagle)

Taskigt läge om man är en lax!


Raw food

//Hasse Andersson