9:e maj

9:e maj

Min flickvän Sandra har hört Gröngöling uppe vid stallet där hon har sin häst Donelli. Häromkvällen var vi där och kikade och hittade ett misstänkt bo i en gammal asp. Denna morgon tar jag med mig gömslet och åker dit strax efter sju. Jag smyger fram till platsen och sätter mig ca 20 meter från hålet under mitt gömsle. Det dröjer inte länge innan en gröngölingshane kommer fram och ropar i den lilla dungen. Han verkar störd av något men det borde inte vara jag? Plötsligt hör jag en hona svara på ropen. Jag kan inte se henne någonstans. Efter en kvarts ropande hoppar hanen ner till hålet och då får jag se, hon låg på ägg inne i bohålet och ropade. Det var anledningen till att jag inte såg henne. JA! då hade vi rätt att det var ett bohål. Honan flyger ut och hanen tar över ruvandet. Jag tar några bilder i skiftbytet och beger mig sedan av för att inte störa dem i denna känsliga period i häckningen. Jag ska återkomma hit när ungarna är kläckta och de har börjat att möta dem.

Gröngöling vid boet.

 

Honan tittar ut för att sedan ge sig iväg. Det är skiftbyte i ruvandet.

Gröngölingshane som bevakar boet.