8:e juni

8:e juni

Jag vaknar tidigt denna morgon och går ner för att äta frukost. Jag möts av en stängd dörr och en skylt som informerar om att frukosten serveras från klockan halv åtta? Dit är det flera timmar och jag tar en promenad i den lilla byn. Allt är tyst och endast några fiskebåtar syns på havet. Ett oväder har dragit in och det åskar och blixtrar över havet och regnet hänger i tunga moln ovanför mig. När klockan är halv åtta går jag tillbaka och får mig en engelsk frukost. Fett och salt blandat med svagt kaffe. Ingen höjdare men jag får ta seden dit jag kommit.

Efter frukost ringer vår kapten och skjuter fram dagens tur några timmar pga. vädret. När klockan närmar sig 11 kommer vi dock ut på havet. Vi gör samma tur som gårdagen men utan att finna några hajar. Vi åker ut till en liten ö där det var gott om säl på klipporna och i vattnet så vi provar att hoppa i och se om de vågar fram till oss. Vattnet är kallt, bara dryga 10 grader och jag blir fort nerkyld i den våtdräkt jag har tagit med mig. Några sälar simmar omkring mig i vattnet och spanar nyfiket in den nya invånaren i deras revir. Vattnet är fullt av plankton vilket är bra för hajarna men sämre för en fotograf. Jag tar dock några bilder genom det gulbruna vattnet.

Gråsäl som nyfiket simmar runt mig i vattnet.
 

En trött gråsäl
 

Gråsäl som nyfiket kollar in oss i båten
 

Vågorna slår kraftig in mot land
 

Longships fyrtorn

Efter besöket ute vid ön åker vi tillbaka in mot land. Vi patrullerar strandremsan men även idag är det svårt att se något pga för höga vågor. Charles tar vattenprover för att se om planktonen har stigit till ytan än vilket är en förutsättning för att hajarna ska gå in mot land och upp mot ytan. Proverna visar att det inte är de bästa förutsättningarna än för haj. Något mindre alerta fortsätter vi dock att spana mot vattenytan resten av dagen.

Charles tar vattenprover för att se om planktonen har stigit mot ytan

även denna dag går mot sitt slut utan att vi sett en enda fena. I morgon är vår sista dag och då, då ska vi minsan leta på dem. Kvällen avslutas med god mat på en av stadens små pubar.

/Hasse Andersson