7:e juni

7:e juni

Efter en lång resa på närmare 16 timmar anlände jag i går kväll till den lilla fiskehamnen. Doften av hav fyller mina lungor och jag blir ståendes ett tag och blickar ut över havet. Jag befinner mig i Cornwall i södra England och målet med resan är att få simma med Basking sharks eller brugdhaj som den heter på svenska. Mina reskamrater som jag mötte jag upp i London är Tomas, Johan, Rolle, Paul och Göran. Vi har alla bokat resan genom företaget Scuba Travel.

Denna morgon har vi samlas vi vid niotiden för en genomgång med vår kapten, Charles Hood. Efter genomgång går vi ombord på den ribbåt vi ska åka ut med och ger oss sen av ut på havet på jakt efter världens näst största haj, the Basking shark. Hajen kan bli ca 10 meter lång och så här års går den in nära kusten för att äta plankton som det så här års brukar finnas gott om i området kring Cornwall.

Vi åker sakta efter kustremsan, bara ca 100 meter från land och spanar hela tiden efter hajfenor. Fenan blir synlig när hajen simmar efter ytan där den silar plankton genom sina gälar. Namnet basking shark kommer just av att huvudet och ryggen ibland sticker upp ovan ytan (Basking = solbada). Det blåser kraftiga vindar som i byarna uppgår till ca 15 sekundmeter och det är svårt att se några fenor bland alla vågor. Solen lyser dock från en klar himel och lanskapet är otroligt vackert. Strandlinjen kantras av vackra slott och gårdar samt grottor och stup. Fågellivet består till största delen av trutar, havssulor, stomfågel, tordmule och skarv.

Vår kapten Charles Hood styr in ribben i hamn
 

Fyr vid Cornwalls kust

 

En av alla vackra gårdar efter strandremsan i Cornwall
 

Stranden kantras hela tiden av grottor och stup
 

Havssula
 

Stomfågel
 

När klockan närmar sig fem på kvällen åker vi tillbaka till hamnen. Ingen haj denna dag. Efter en dusch och lite klädombyte smakar den engelska ölen extra gott till en bit mat. Nya tag i morgon.

 

/Hasse Andersson