1:a juni

1:a juni

Idag blev det sovmorgon. Klockan är närmare halv nio när jag parkerar bilen vid den lilla bäcken och solen står högt på himlen. Anledningen till den sena starten är att objektet inte bryr sig så mycket om vad klockan är. Aktiviteten är ungefär den samma oavsett vilken tid på dygnet man besöker dem.  Jag befinner mig några mil norr om Sandviken på jakt efter flodpärlmusslor.

Flodpärlmusslan är en starkt hotad art och lever idag sällsynt i kalkfattiga och klara vattendrag. Musslan blir över hundra år gammal och den älsta musslan man funnit var 256 år gammal. Flodpärlmussland är beroende av, i våra vatten bäcköringen. Musslan förökar sig genom att hanen släpper ut sina spermier i vattnet och som sedan andas in av honorna. Honornas ägg blir på så vis befruktade. Efter befruktningen släpper honorna äggen med strömmen och några få procent av äggen fastnar sedan i gälarna på bäcköringen där de klamrar sig fast och lever på näringen från fiskens blodomlopp till nästa vår då de släpper sitt grepp om gälarna och faller till botten. Läs mer om detta här >>

Jag promenerar en bit uppströms i den lilla bäcken och hittar på flera ställen små ansamlingar av flodpärlmusslor.

Bäck med flodpärlmusslor
 

Flodpärlmusslor
 

Flodpärlmusslor
 

Flodpärlmusslor

 

Efter att ha ägnat musslorna några timmar tar jag bilen upp till Nakkanitti. Solen skiner från blå himmel vilket gör ljuset lite för hårt för min smak av bilder så jag knallar in i skogen och följer en liten bäck på jakt efter blommor och insekter i stället. Efter en stund finner jag ett parti med vackra blommor som jag i efterhand tagit reda på heter Vattenklöver. Jag stannar en stund och fotar både blommor och insekter.

Nakkanitti
 

Vattenklövers vackra blomma
 

Blomfluga på vattenklöver
 

Blommflugor på vattenklöver
 

Humleblomster i motljus
 

Midsommarblomster
 

Skogsstjärna
 

Efter att ha fotat blommorna ett tag går jag vidare efter en stig. Vid ett ställer finner jag myror i träden. När jag tittar närmare så ser jag att det är bladlöss som fångat myrorna intresse. Bladlusens honor kan lägga ägg utan att bli befruktade. Avkomman är då en exakt kopia av honan och ungarna föds gravida. En hona föder ca 50 ungar om dagen. Bladlössen lever på att suga näring från växter. En biprodukt av deras ätande är att de producerar honungsdagg som "avföring". Denna dagg är söt och äts av bla. myror. På bilden ser du myror som äter och försvara sin bladluskoloni.
 

Myror och bladlöss

Myror och bladlöss på björkgren

Klockan börjar nu närma sig tre på eftermiddagen och hungern börjar göra sig påmind. Jag packar ihop och åker hem igen. En skön dag i skogen med många intressanta möten med naturen.

/Hasse Andersson