9:e juni

9:e juni

Sista dagen för denna resa och än så länge har vi inte lyckats få kontakt med hajarna. Idag har vår kapten beslutat att testa något nytt. Vi tar upp båten på trailer och kör i ca en timme till en annan hamn. Här har man från fiskebåtar rapporterat att man sett haj två dagar i rad. Vädret är bättre även om det stundtals går gammal sjö med vågor på över 2 meter. Vi kör ut genom hamnen och följer strandlinjen bort. även detta ställe är mycket vackert. Segelbåtar, slott och vackra hus överallt.

Vatten som slår hårt mot strandkantens branta klippor

St Michael's Mount
 

Efter några timmar börjar stämingen dämpas ombord. Vi spanar inte lika intensivt längre efter hajfenor och snacket övergår till annat. Då plötsligt får jag och Johan se en stor svart fena, bara ca 100 meter bortanför båten. Vår kapten charles instämmer, han har sett den han med. Vi kör sakta upp båten mot en ca fem meter lång haj. Jag får snabbt på mig prylarna och glider försiktigt i vattnet.

Vattnet är grumligt och när jag tittar upp får jag se en ryggfena ca sju meter framför mig. Hajen kommer i riktning rakt mot mig. Jag går ner under vattnet igen men ser bara grumligt vatten? Svängde den av tro? Jag tittar upp ovan vattenytan igen och ser nu ryggfenan bara två meter framför mig. Jag går snabbt ner under vattnet och då för att mötas av en svart vägg! Det är sidan på hajen som passerar mig på bara en halvmeters avstånd.

Brugd

Gälarna på en brugd

Den dåliga sikten gör det svårt att hinna med och fota hajen. När jag nästa gång tittar upp ovan vattenytan så ser jag att hajen har passerat mig och glider iväg i en båge på ca 30 meter för att sedan vända och komma tillbaka rakt mot mig. Denna gång är jag beredd och håller hela tiden fokus på den plats där jag räknat ut att den ska komma. Plötsligt kan jag se något stort svart komma glidande rakt mot mig och sen möts jag av ett väldigt gap och en lång kropp som passerar mig på mycket nära håll. 

Brugdhaj
 

Mötet var grymt, en känsla som är svår att beskriva och under de kommande fyra timmarna har vi förmånen att få följa två brugdhajar och vi får många härliga möten med Brugden, världens näst största haj.

Klockan passerar åtta och vi nöjda och glada. Kaptenen Charles har gjort ett kanonjobb som engagerat sig i att vi alla ska få vårt möte med denna gigant. Stort tack till dig Charles och Tomas, vår reseledare och Scuba Travel som ordnat resan samt tack till mina reskamrater som gjort tiden värdefull även de dagarna då vi inte fick se någon haj. 

/Hasse Andersson