8:e januari

8:e januari

Under en helt gråmulen himmel kör jag bilen mot Gävle. Svänger ut mot Bomhus och stannar bilen vid reningsverkets parkering. En kort promenad senare är jag framme vid Villa Rettig och Gävle fågelklubbs vintermatning. De senaste dagarna har det rapporterats en raritet av det lite ovanligare slaget vid denna plats. Närmare bestämt en dvärgsparv. Sparven häckar på taigan i nordöstligaste Europa och norra Asien, från norra Skandinavien och österut i ett ganska smalt bälte kring Polcirkeln genom Sibirien till Stilla havet (Wikipedia). Ytterst sällan passerar den hos oss under sin flytt mot varmare breddgrader. När jag kommer fram till matningen dröjer det inte länge innan jag finner den lilla sparven.

Dvärgsparv

 Dvärgsparv (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Dvärgsparv

Dvärgsparv (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Vid matningen är det även gott om andra fåglar som domherrar, gråsikor, entitor, stjärtmesar, blåmesar och talgoxar. Jag tar några bilder innan jag promenarer vidare ut mot T-udden.

Blåmes

 Blåmes (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Talgoxe

Talgoxe (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Väl ute vid T-udden är det tyst och lugnt. Några vissna växter från sommaren fångar min uppmärksamhet och jag stannar till och tar några bilder.

Kardborrar i snö (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Kardborrar i snö (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

När klockan passerar 12 är det för mörkt för att kunna fota så jag åker vidare mot Sandviken och ett träningspass på löpmattan får avsluta dagen.

/Hasse Andersson