7:e januari

 

7:e januari

Strax efter 6 stannar jag bilen utanför Anders. Han står startklar när jag kommer och vi rullar snabbt vidare mot Dalälven. Idag ska vi göra vårt andra försök på havsörn denna vinter. Väl framme parkerar vi bilen och går de sista hundra metrarna genom skogen för att komma fram till kojan. Kvällen innan har Stickan lagt ut lite färsk mat åt örnarna. Vi installerar oss i kojan och bara några minuter senare dyker även Stickan upp. Vi häller upp en kopp kaffe och stirrar tysta ut i det dunkla mörkret. Plötsligt ser vi en skugga svepa ner mot maten. Det är en morgonpigg kungsörn som bestämt sig för att smaka på godsakerna. Strax efter ansluter två havsörnar och sätter sig några meter därifrån. Det är ofta så att havsörnarna får stiga åt sidan när den något mindre kungsörnen väljer att landa vid maten. Kungsörnen äter i några minuter men blir sedan skrämd av något och flyger iväg. Havsörnarna tar över matplatsen tillsammans med några korpar. Det är fortfarande mörkt ute och två unga havsörnar kivas om sittpinnarna.

Två unga havsörnar (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Inflygande havsörn (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Efter någon timme ansluter även en fullvuxen havsörn. Att den är fullvuxen ser man på den vita stjärten och det ljusa huvudet med en helt gul näbb. Han tittar lite skeptiskt på kojan och maten och flyger sedan iväg. även en ung havsörn har anslutit till matplatsen.

Gammal havsörn (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Ung havsörn (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Plötsligt blir alla fåglarna skrämda av något och det blir tomt på matplatsen. Resten av dagen flyger de fram och tillbaka över matplatsen men vågar sig inte ner för att äta. Klockan rinner iväg och vi blir tvugna att packa ihop för denna dag. Vi summerar dagen som lyckad och ser fram mot nästa gång.

 

 

 

/Hasse Andersson