13:e januari

13:e januari

Det är en stjärnklar natt och några minusgrader. Det smäller och dundrar från isen som sakta lägger sig över dalälvens vatten. Klockan är sju på morgonen och jag strycker eld på en tändsticka, tänder kaminen och häller upp en kopp kaffe. Det är fortfarande några timmer kvar till solen stiger upp över horisonten och jag njuter av nattens ljud. I mörkret utanför hör jag en havsörn ropa nere från forsen och några korpar pratar med varandra en bit ut på myren. Sakta stiger ljuset utanför samtidigt som vinden tilltar och det börjar snöa. Stundvis blåser det regält ute på myren med vindar omkring 10-15 sekundmeter. Några korpar landar vid maten och strax därefter ser jag även några havsörnar som landar ca 200 meter bort på isen.

Två havsörnar och korpar i snö (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8 + Canon konverter 1,4)

Vind, snö och sol blandas under dagen och örnarna flyger över och runt maten men vågar sig inte ner. En kungsörn sätter sig 50 meter snett bakom kojan och sitter där under hela dagen. Detta kan mycket väl vara anledningen till att havsörnarna inte vågar sig ner på maten. även om havsörnen är en större fågel än kungsörnen så brukar det vara kungsörnen som bestämmer när dessa örnar möts. Dagen går och jag roar mig med att fota korpar som har svårt att flyga i den starka vinden.

Korp i vind (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8 + Canon konverter 1,4)

Korp med vinden i nacken

Korp med vinden i nacken (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8 + Canon konverter 1,4)

Strax efter lunch landar en ung duvhök vid maten. Den tittar sig omkring ett tag och sätter sig sedan och äter. Jag hör en till duvhök ropa inne från skogen men den vill inte visa sig. Dagen går och kungsörnen sitter kvar tills det blir mörk och det blir dags för mig att packa ihop och knalla tillbaka till bilen. Kanske är det detta som är tjusningen med naturen att även om jag har regiserat den med mat, koja och sittpinnar så är det ändå naturen och djuren som bestämmer hur det blir i slutändan? Jag kliver ur kojan och kungsörnen lyfter och försvinner och jag tänker att på söndag, då minsann kommer den att hamna på bild -på återseende….

Ung duvhök (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8 + Canon konverter 1,4)

 

/Hasse Andersson