7:e juli – Makrofoto

7:e juli – Makrofoto

Jag gör ett nytt försök med att fånga sovande insekter. Klockan ringer 02.45 och jag klär på mig och ger mig iväg så fort jag kan. Om man ska fota sovande insekter så gäller det att vara på plats innan solens uppgång. När solen väl har börjat stråla så vaknar insekterna snart till liv. Så här i början av juli stiger solen över horisonten vid halv fyra och klockan är strax efter tre när jag har riggat alla prylar och letat upp de första sovande insekterna. Det är varmt och torrt i luften vilket gör att insekterna inte sover så djupt. Minsta lilla rörelse får de flesta av insekterna att vakna till. Jag gör flera försök men misslyckas. Efter ett tag finner jag en fluga som tycks sova djupare än de andra flugorna. Jag gör min första stackning för morgonen. 

Fluga – Stackad av 51 exponering

Efter att ha jobbat med flugan ett tag letar jag vidare inne bland gräs och blommor. Luften är full med mygg och knott när jag kryper fram på alla fyra i gräset. En tanke drar iväg hem till sängen men jag avslutar den snabbt. Till min glädje finner jag två sovande nyckelpigor som får bli mina sista objekt denna morgon. Jag riggar om min utrustning och bränner av några serier på pigorna innan solen sakta stiger vid horisonten.

Canon redo att leverera bilder på en fluga

Sjuprickig nyckelpiga – Stackad av 58 exponering
 

Sjuprickig nyckelpiga – Stackad av 58 exponering

Ett grymt bra myggnät kan avgöra en morgon som denna

//Hasse Andersson