5:e juli – Grinduga

Grinduga

Årets första besök vid fjärilsvägen i Grinduga. Solen står högt på himlen och klockan är två på eftermiddagen när jag parkerar bilen vid fjärilsvägen i Grinduga. Det är tacksamt att ha fjärilsfoto som intresse då dessa trivs bäst i stark sol och vindstilla. Förutsättningarna denna dag är hyfsade, lite för mycket vind för att vara perfekt. Efter att ha parkerat bilen börjar gå fjärilsvägen bort mot den lilla bron över bäcken där jag brukar stanna till och spana av växtligheten efter fjärilar. Aktiviteten är låg pga. vinden så jag går upp den lilla sidovägen där det brukar blåsa lite mindre. Jag finner några aktiva fjärilar men mest andra typer av insekter som inte är så vindkänsliga. 

Ängssmygare i motljus

Fluga på ormbunkeblad

Det finns alltid de som stretar emot, bara att gå vidare

Blomkrabbspindel med nyfångad sandbi

Purpurbärfis

Ett rum med kök

Efter att ha fotat i ca tre timmar promenerar jag tillbaka mot bilen. När jag nästan är framme vid bilen får jag syn på en fågel i ögonvrån, högt uppe vid grantopparna. När jag tittar närmare så ser jag att det är en aspfjäril. Aspfjärilen är en av Sveriges största fjärilar och mycket ovanlig. Detta är första gången jag ser en aspfjäril och efter att följt den en stund med blicken så landar den några meter upp i ett träd. Jag går försiktigt fram och lyckas få en bild på detta vackra exemplar. En skön avslutning på dagen. Tack!

En av våra största fjärilar, Aspfjäril

//Hasse Andersson