12:e juli – Blomfluga

Fönsterblomfluga

Högsommarvärmen håller sig kvar över Sandviken och jag har planerat en dag i trädgården. Våra vinbärsbuskar ska få nya stöd, eller förresten?  de har aldrig haft några stöd, men det ska det nu bli ändring på. Jag hinner inte mer än att börja mäta runt buskarna innan ett ljud fångar min uppmärksamhet. Ett högt surrande som jag efter lite letande lokaliserar rakt ovanför mig. Jag kisar mot solen och finner en ryttlande blomfluga en meter ovanför mitt huvud. Den ser irriterad ut så jag flyttar mig några meter. Det är en stor blomfluga och det verkar som att jag är på dess revir.
Jag släpper tumstock och skruvdragare och springer in och hämtar kameran. Ryttlande blomflugor brukar gå att få på bild med lite tålamod.
När jag kommer tillbaka efter att ha hämtat kameran så ser jag att flugan är kvar. Jag smyger mig försiktigt fram och försöker få en bild på den. Blomflugan står still i luften någon sekund och sticker sedan blixtsnabbt iväg en meter och upprepar där beteendet. Efter några hundra försök lyckas jag få några skarpa bilder.

Den här stora blomflugan vid namn volucella pellucens är en riktig tuffing. Den lägger nämligen sina ägg inne i getingbon där ungarna sedan föds upp av getingar. Ungarna blir matade av getingar men äter även upp getinglarver och annat gott som finns inne i ett getingbo. Så om du inte gillar getingar så kanske denna fönsterblomfluga kan bli din favoritinsekt 🙂

 

//Hasse Andersson