6:e juni – Nationaldag

Sveriges nationaldag

Idag är det Sveriges nationaldag och jag tar en sväng upp på skogen. När jag passerar Högbo svänger jag in och kollar till en kattugglehäckning i en av mina holkar och när jag närmar mig holken ser jag att en av ungarna har tagit sig upp på kanten och sitter nu och betraktar världen utanför sitt lilla hem. Jag stannar till och tar en bild och går sedan lite närmare för att se om jag kan få syn på honan. Ungen hoppar snabbt ner i den trygga holken igen och någon hona ser jag inte röken av. Jag hör några trastar varna ivrigt en bit bort och jag antar att det är där hon sitter och tittar på mig genom träden. Jag promenerar tillbaka till bilen igen och på vägen får jag höra en kungsfågel sjunga i sitt lilla revir. Jag stannar till och får några fina bilder på den lilla krabaten. Kungsfågeln är Europas minsta fågel och dess latinska namn Regulus regulus betyder just, småkonung. 

Kattuggleunge som spanar ut från holken

Kungsfågel

Sjungandes kungsfågel på gren

Efter mötet med kungsfågeln tar jag bilen och åker vidare mot min sommarstuga. När jag passerat några hästhagar får jag se en råbock stå och feja hornen mot lite björksly. Jag stannar bilen och följer bocken några minuter. Den har fortfarande mycket av vinterpälsen kvar men runt halsen och bogen kan man se den röda vackra sommarpälsen titta fram. Bocken tar det lugnt och så även jag. 

Råbock i pälsskifte

Råbock bland fjolårsgräs

Efter mötet med råbocken åker jag ner till stugan för att titta till så vår nysådda gräsmatta och syrenhäck mår bra. Det har nu vuxit små gröna strån ur jorden och häcken ser ut att ha slagit rot på sin nya plats. Nere vid stranden hör jag att rörsångaren sjunger för fullt och när jag går närmare så ser jag att han även har funnit en hona. Det ska bli spännande att se om de väver ett bo i vår vass detta år. Rörsångaren gör ett vackert flätat bo en meter ovanför vattenytan. Boet brukar vara flätat i både fjolårsvass och årets vass. Jag får följa detta under kommande veckor.

Rörsångare

Rörsångare

//Hasse Andersson