18:e juni – Hoppspindel

Midsommaraftan 2014

Idag är det midsommarafton och vind, sol och moln avlöser varandra. Efter en lugn förmiddag tar jag bilen upp holmröddret och promenerar  en sväng på skogen. På vägen dit ser jag två rödstjärtar som kommer flygandes med mat i näbben. Jag stannar bilen och ser att de flyger in i ett hål i en laduvägg med maten. Jag följer dem en stund från bilen. En bit längre ner mot åkerkanten hör jag en kornknarr ivrigt lockandes på en hona och lite längre bort lyfter en trana från åkerkanten.

Rödstjärt med mat till ungar

Trana

​Efter en stund kör jag vidare och parkerar snart bilen och ger mig iväg in i skogen. Efter att gått några hundra meter får jag syn på en kungsfågel i en liten gran. Jag stannar till och följer den med kameran. Kungsfågel är en av favoriterna bland småfåglarna med sin färstarka hjässa och fina sång. Jag går vidare bort och kollar till några räv- grävlingsgryt och på vägen tillbaka svänger jag även förbi en kattugglehäckning och kan konstatera att ungarna nu har lämnat boet. Det har börjat blåsa kraftigt ute så det är svårt att höra och se några djur. Jag bestämmer mig föra att åka hem.

Kungsfågel

Efter en god midsommarlunch med Sandra plockar jag fram en hoppspindel jag har haft lega i frysen en tid. Jag riggar min studio och gör en studie av spindeln. Bilden är en sammansatt bild av 45 exponeringar taget i studio och med denna bild önskar jag alla en skön midsommar!

Hoppspindel

//Hasse Andersson