29:e juni – Billudden

Billudden

Söndag morgon och jag ligger vaken och lyssnar hur regnet slår mot fönsterblecket. Klockan är halv sex. Idag hade jag planerat att åka ut och fota lite makro men med tanke på ljudet utanför fönstret så regnar och blåser det kraftigt. Jag kliver upp och sätter mig och redigerar lite bilder. En stund in på förmiddagen får jag nog och bestämmer mig för att packa väskan och matsäck och bege mig iväg till Billudden som ligger strax norr om Skutskär. Jag har aldrig tidigare varit där så det blir en ny upplevelse för mig. Klockan är halv tio när jag parkerar bilen och knallar iväg genom den täta skogen som leder ut till udden. Det blåser och regnar kraftigt hela tiden. En knapp timme senare är jag ute på udden.

Vy över Billudden

Planen för dagen är att jobba lite med stoppfilter och långa slutartider men vinden och regnet gör det svårt att arbeta. Med hjälp av ett stort golfparaply som vindskydd får jag till slut till några bilder som blev hyfsade. Bilderna nedan är tagna genom ett kraftigt gråfilter som förlänger slutartiden med ca tio gånger. Detta ger effekten av att allt som rör sig smetas ut i bilden. Slutartiden i dessa bilder ligger runt två minuter.
 

Lång slutartid vid Billudden

Lång slutartid vid Billudden
 

 
 
Normal slutartid 1/40s Samma vy men med lång slutartid på ca 2 minuter  

Efter att ha kämpat på några timmar i regn och vind väljer jag att ta en stig genom skogen tillbaka till bilen. Det är skönt att komma in i skogen och få höra tystnaden igen efter att ha vistas i öronbedövande ljud från hav och vind i flera timmar. Väl inne i skogen hörs endast fågelkvitter och dropp från trädens bladverk. Jag möter en flugsnappare som matar sina ungar samt en törnsångare som ivrigt varnar för min närvaro. Jag lämnar då fort platsen och bekantar mig i stället med en snigel en stund.

Flugsnappare med unge

Blöt törnsångare


Skogssnigel på upptäcktsfärd

Efter ytterligare några timmar är jag tillbaka vid bilen. Blöt och hungrig men ändå glad över att jag tog mig ut denna dystra dag.

//Hasse Andersson