1:a juni – Grävling

1:a Juni och vak på grävling

De senaste dagarna har jag följt en kattuggla som häckar i en av mina holkar. Ungarna har hoppat ur holken och honan varnar kraftigt om man kommer för när ungarna. Jag brukar sitta på lite håll och följa deras aktivitet som dock är minimal dagtid. Ibland hör jag ett svagt rop från någon av ungarna men det är allt. Bara femton meter från holken är det ett rävgryt som jag följt några dagar men utan att se någon aktiviet. Häromdagen satte jag ut en nattkamera vid platsen och på morgonen när jag gick dit och tittade  i kameran fick jag se dessa individer komma upp ur grytet.

Grävlingar kring sitt gryt

I kväll har Sandra och jag satt upp ett gömsle ca 20 meter från grytet och när klockan är sex kryper vi in i gömslet. Efter att ha suttit i gömslet en stund får vi höra ett krafsande från holken som är bara fem meter från oss. Strax efter kommer ett pip från en unge. Det verkar alltså som att det är en unge kvar i holken ändå. Det hade jag missat! Honan som har följt oss under tiden vi satte upp gömslet sitter nu i en gran en bit framför oss och stirrar ner mot oss. 


Kattuggla i gran

Kvällen passerar utan att någon aktivitet sker vi grytet. Grävlingar är nattaktiva och brukar komma ut ur sina gryt vid niotiden men när det börjar mörkna och klockan närmar sig kvart i tio bestämmer vi oss för att ge upp. Precis när vi börjar packa ihop får vi höra kattugglepappan ropa inne från skogen. Det är ett tecken på att han kommer med mat till ungarna. Vi beslutar att lämna platsen så ungarna får mat och skydd. I sommarkvällens ljus går vi tillbaka till bilen. Det har blivit kallt, bara sju grader i luften så den riktiga sommaren dröjer med sin närvaro.

Grävlingsgryt

//Hasse Andersson