4:e juni

 

4:e juni

Klockan är strax efter tre på morgonen när jag svänger ner mot mot den lilla havsviken. Jag parkerar bilen och kränger snabbt på mig dykardräkten. Efter en kort promenad är jag framme vid platsen jag har haft i mina tankar i snart ett år. Det var då jag sist var här. Jag var då här för att fota skärfläcka men lyckades inte den gången men nu är det dags för ett nytt försök. Jag går försiktigt ut i mörkret mot den lilla sandpiren som sträcker sig in mot Kalmars kust. Det blåser en kraftig västlig vind, ca 10 sekundmeter, vilket försvårar mitt fotande. Efter en stund finner jag en plats som ligger i lä bakom den lilla piren och jag bestämmer att detta får bli min plats denna morgon. Jag går ut till vattenlinjen, drar en kamouflageduk över mig och lägger mig ner och väntar. Vinden viner och jag hör fåglar kackla på håll i mörkret. Strax därefter stiger ljuset sakta bakom min rygg och den lilla havsviken börjar sjuda av ljus och liv. Några gravänder tittar förvånat på mig men väljer att fortsätta sitt födosök en bit bort. Jag letar nyfiket med blicken och plötsligt få jag se den, skärfläckan! Bara 20 meter bort kommer hon sakta gåendes rakt emot mig. Det är med ett leende på läpparna jag tar mina första bilder.

Skärfläcka

Skärfläcka med spegelbild (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Skärfläcka

Skärfläcka söker föda (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Skärfläcka

Skärfläcka och större strandpipare (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + Canon konverter 1,4) 

Efter att jag har följt skärfläckan ett tag glider en gravandshane in i focus. Att det är en hane ser man på den kraftiga knölen den har vid näbbroten. Plötsligt stannar han upp och börjar tvätta sig framför mig och jag får några fina bilder i denna morgontvätt. Man kan tydligt se hur dess fjäderdräkt är perfekt anpassad till ett liv i vatten när dropparna rinner av fjädrarna som om det vore olja.

Gravand

Gravand i morgontvätt (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Gravand

Gravand i morgontvätt (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Klockan är nu strax efter fyra på morgonen och solen har precis kommit över trädtopparna bakom min rygg. Jag får då höra ett pipande till höger om mig och när jag vrider på huvudet får jag se en till skärfläcka och den har ungar under sina vingar. Den har troligen suttit där hela tiden och värmt sina ungar. Efter en noggrannare titt så ser jag att det är ytterligare två ungar en bit bort efter strandkanten.

Skärfläcka med ungar

Skärfläcka med unge (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Skärfläcka

Skärfläcka som sträcker på sig  (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Sakta stiger ljuset och framåt sju på morgonen börjar ljuset bli för hårt för att det ska bli fina bilder. Min rygg, nacke och mina armbågar tycker att det räcker för idag men vilken fullträff jag fick denna första morgon. Jag reser mig upp och smyger mig bort till bilen så försiktigt jag kan utan att störa för mycket.

Eftermiddag
Efter att ha kollat igenom bilderna, ätit frukost och sovit en timme packar jag ihop mina prylar igen och beger mig iväg över till den östra sidan igen. Eftermiddagen tänker jag ägna till att fota lite fjärilar och insekter. Jag har fått ett tips om ett område som jag tänker besöka på den östra sidan. Väl framme tar jag kameran på axeln och klättrar över en stenmur och går in i skogen utmed en bäck. Jag kommer inte längre än några hundra meter innan jag plötsligt står öga mot öga med tre uppretade tjurar mitt inne i skogen. Usch, jag gillar inte kor och tjurar så jag backar försiktigt några meter och vänder mig sedan om och småspringer tillbaka till bilen… hua… björnar, myskoxar, varg och älg tycker jag mig kunna hantera men dessa kor och tjurar gillar jag inte. Hur som helst så går jag åt andra hållet och finner där en vacker aurorafjäril och en trollslända av arten bred trollslända som jag tar några bilder på.

Aurorafjäril på syrén

Aurorafjäril på syrén (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)
 

Bred trollslända

Bred trollslända (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)

När klockan närmar sig nio packar jag ihop och åker tillbaka till tältet. Det har varit en lång men givande dag. Vi får se vad morgondagen har att ge.

/Hasse Andersson