5:e juni

 

5:e juni

även denna morgon går jag upp vid tre på morgonen. Planen är att åka ut på alvaret för att se om jag kan finna några fuktiga och frusna insekter på nattkvist. Trots att det är juni så har natten varit kall med temperatur ner mot 5 grader. Jag tar bilen ut efter Penåsavägen och stannar till efter några kilometer och möter solen som sakta stiger upp över alvaret. En gök sjunger för fullt och en råbock tittar nyvaket på mig innan den skuttar vidare ut på alvaret. 

Gök

Gök i morgonsol vid kanten av alvaret på öland (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Råbock

Råbock i morgonsol vid kanten av alvaret på öland (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

 

Efter någon timmes letande kan jag konstatera att natten inte har varit så fuktig som jag hade gissat. Alla insekter jag finner tar lätt till vingarna när jag kommer vilket gör det omöjligt att fota med den stackningsteknik jag hade tänkt mig att använda. Jag får tänka om? Jag tar bilen och åker bort til skärfläckorna som jag fotade i går. Denna gång för att se om jag kan få några flygbilder när de förflyttar sig i den kraftiga vinden. På vägen dit ser jag flera flockar med hästar som fortfarande ligger kvar och vilar sig efter nattens sömn. Klockan är nu strax efter fyra på morgonen.

Hästar på alvaret

En flock haflingerhästar vid kanten av alvaret på öland (Canon 5D mark III, Canon 24-105mm)

Vid stranden där skärfläckorna håller till är det full fart. Några skärfläckor är i luften och även en del streck av annan fågel syns till. När jag står där och fotar tittar nyfikna sälar upp ca 50 meter ut i vattnet. De tittar nyfiket på mig under en lång tid.

Flygande skärfläcka

Flygande skärfläcka (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Skärfläcka

Flygande skärfläcka (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

En nyfiken säl spanar in fotografen (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Efter att ha fotat lite på flygande skärfläckor och sälar bestämmer jag mig för att åka ner till södra öland och den lund som ligger några kilometer från sydspetsen. Det tar mig bara 30 minuter innan jag parkerar bilen på den lilla parkeringen vid lundens västra sida. Jag börjar med att koka lite kaffe och äter frukost innan jag beger mig in i lunden. Lunden sjuder som vanligt av liv och efter en stund träffar jag en trevlig kille som tipsar mig om en häckning av halsbandsflugsnappare. Denna flugsnappare är en riktig raritet för mig så jag beger mig direkt bort mot platsen. Efter en stunds letande finner jag fågeln. Till skillnad från vår flugsnappare som vi har hemma i Sandviken så har denna en ring av det vita som går runt hela halsen. Jag får några fina bilder på den när den kommer med mat till sina ungar. Fotar även en bofink som sjunger för full näbb på en gammal stubbe.

Halsbandsflugsnappare

Halsbandsflugsnappare (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Bofink

Sjungande bofink (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Klockan närmar sig nu lunch och jag åker ner till Ottenby fågelstation och äter lite mat på deras restaurang. Någon bekvämlighet ska man väl ha när det är semester? Vid fågelstationen får jag se en informationsskylt som säger att det ska vara en kvällsvandring efter orkidéer samt bildvisning om fjärilar i kväll uppe vid Gråborg i naturskyddsföreningens regi. Gråborg ligger bara 45 minuter härifrån så jag bestämmer mig för att åka dit.

Jag trodde nog att det inte skulle komma så många människor till denna tillställning men när jag kommer fram till Gråborg så inser jag att jag hade fel. Det är ca 50 st personer som samlats och vi delas upp i två grupper. Min grupp börjar med bildvisning av Hans karlsson som är en av sveriges kunnigaste personer på fjärilar. Hans håller en intressant föreläsning med bildvisning till. Därefter får vi föja med Pav Johnsson och Jerry Svensson ut på en blomstervandring där de visar och berättar kring blommor och andra växter. Det var en trevlig kväll där jag lärde mig mycket. Några bilder blev det också 🙂

  

Knopp av Vallmo  

Vallmo (Canon 5D mark III, Sigma 180mm)

/Hasse Andersson