3:e juni

 

3:e juni

3:e – 9:e juni.
Navigera i menyn till vänster och läs och se bilder från min vecka på öland.

Efter att ha kört bil sedan 8 i morse svänger jag över ölandsbron och vidare ner mot Kastlösa där jag ska ha min bas för resan. Kastlösa ligger några mil söder om bron på ölands västkust, mitt i hjärtat av Alvaret. I Kastlösa har min vän Olas föräldrar ett sommarhus där jag sätter upp mitt tält på gräsmattan. Klockan är 17.30 när tältet är på plats och jag sätter mig i bilen för att åka över på östra sidan för att hinna med att fota lite i kvälljuset innan kvällen kommer.

Väl framme på östkusten svänger jag ner mot Stenåsa camping som är en bra lokal för en del vadare även mitt i sommaren. Jag knallar bort ca 200 meter från badplatsen och sätter mig under kamouflageduken i en liten vik. Det dröjer inte länge innan en tofsvipa landar och ropar oroligt bredvid mig. Efter ett tag får jag syn på orsaken. Den har några ungar som gömt sig i gräset strax bortanför där jag sitter. Dock dröjer det inte länge innan de lugnar ner sig och accepterar det gröna skynket som jag sitter under. Strax senare landar en större strandpipare för att söka mat en bit bortanför mitt gömsle.

Tofsvipa unge

Tofsvipeunge (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + 1,4 konverter)
 

Tofsvipa

Tofsvipa (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + 1,4 konverter)
 

Större strandpipare

Större strandpipare (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + 1,4 konverter)

En vacker knölsvan landar en bit bort och sträcker på sina vingar vilket får den att se ut som en dirigent för en orkester. Sakta sänker sig solen över öland och jag tar bilen och åker tillbaka mot Kastlösa. På vägen över alvaret stannar jag till och fotar ett rådjur i kvällssolen. En bit bort sitter en hämpling vackert i toppen av en liten en.

knölsvan

Knölsvan (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + 1,4 konverter)
 

Hämpling (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + 1,4 konverter)
 

Rådjur på alvaret Öland

Rådjur på alvaret (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 + 1,4 konverter)

Klockan 22.15 är jag åter i tältet, gör mig i ordning för natten och kryper ner i sovsäcken. Veckan har börjat bra och om några timmar ska jag ner i dykardräkten och gå ut och lägga mig vid strandkanten för att se om jag kan få några bilder på den vackra skärfläckan. Men det är i morgon det… God natt!

/Hasse Andersson