30:e april

30:e april

Månadens sista dag. Klockan är 02,10 när jag lämnar bostaden och beger mig av mot tjädermyren. Det var många år sedan jag hade en tjäderkoja så det är med stor spänning jag ger mig iväg. Tidigare i veckan var jag där med Peter och satte upp vårt Dog House gömsle på skogsmyren. Denna morgon blir det premiär. Det är lite sent för säsongen men väl värt att testa för att få lite kunskap inför kommande år.

När man ska på tjäderspel bör man ta plats i kojan redan kvällen innan speldagen men tiden räckte inte till denna gång så det får bli till att smyga ut på natten och hoppas att jag inte väcker tjädrarna. Tjädrar flyger in till spelplatsen redan kvällen innan och sover i träden ovanför  och runt spelplatsen.

02.45 är jag framme vid platsen där jag ska parkera bilen. Jag slänger upp ryggsäcken och sätter på mig pannlampan och går ut i skogen mot gömslet. Jag passerar först ett litet hygge och sedan in i gammelskogen för att sista biten gå några hundra meter över en myr. på vägen ut är det kolsvart och tyst. När jag närmar mig de sista två hundra metrarna stänger jag av pannlampan för att inte stöta tjädrarna men tyvärr är det för mörkt. Jag sätter på lampan igen och håller handen över för att inte lysa upp så mycket i mörkret. Plötsligt brakar det loss i skogen. Med ett smatter av tunga vingar lyfter den första tjädern och flyger iväg i mörkret. Fan! jag tar några steg till och samma sak igen. En till och en till lyfter… Jag har nu ca 100 meter kvar till gömslet. Jag går så försiktigt jag kan och tar mig nästa ända fram när ytterligare en till lyfter. Det var ingen bra start på morgonen.

Väl inne i gömslet gör jag mig i ordning och riggar kameran på stativet. När jag är helt klar är klockan 03,10. Jag sätter mig och lyssnar till tystnaden, doften av sumpgas stiger i gömslet då en rödhake plötsligt tar ton i mörkret. En Taltrast hakar på och efter några minuter ljuder hela skogen av fågelsång. Rödhaken har sedan gammalt kallats för tjäderklockan och mycket riktigt så hör jag ljudet av en tjädertupp börja klucka bakom gömslet. Sakta stiger solen upp i öster och tre tjädrar faller in i spelet. Den första tjädern flyger ner på myren och jag får en kort glimt av en ståtlig tupp.

Tjädertupp som håller sitt revir mot inkräktare

Solen stiger sakta och jag kan på håll höra ett orrspel dra igång några hundra meter bort. En spillkråka hackar i en torr stam strax bakom gömslet. Spelet avtar ganska snabbt. Det verkar som om jag är lite sen på spelet i år. Det blir tyst och stilla på myren igen. Jag ska om jag hinner göra ett försök till under kommande vecka.

 

/Hasse Andersson