28:e april

28:e april

Onsdag morgon och jag har valt att möta dagen med min vän Bernt vid stranden av en liten sjö. Klockan är 04.50 när jag svänger in på macken i Hagaström för att möta upp Bernt. Efter någon minut ringer det i telefonen och han är på intåg. En halvtimme senare sitter vi vid strandkanten där solen sakta stiger över sjön. En skrattmåskolini ljuder över sjön och vi häller upp en kopp kaffe och sitter tysta och blickar ut över sjön. Ett underbart sätt att starta dagen på så här i slutet av april.

En av anledningarna till att vi valde just den här sjön är att det brukar finnas rörhöna här. En fågel jag aldrig tidigare har sett så det är alltid lite roligt att få se en ny art. Efter bara någon timme dyker den upp. Det är Bernt som får syn på den inne bland fjolårsvassen. En vacker fågel med svart kropp och kraftigt färgad näbb.

Rörhöna med jättefötter

Med sina stora fötter spatserar hon runt i fjolårsvassen. Jag blir förvånad över hur snabb hon är. Då och då går hon in baken en tuva eller liknande och sen är hon helt borta för att en sekund senare dyka upp 10 – 20 meter därifrån.

När vi sitter där och fotar dyker det upp en till rörhöna och till vår stora glädje får vi bevittna en parning av dessa sällsynta fåglar.

Parning av Rörhöna

 

Efter några timmar går vi runt sjön för att se om vi kan få några bilder några andra arter. Ute på sjön ser vi brunand, sothöns, svarthakedopping, gråhakedopping, vigg, skrake, knipor, gräsänder, sångsvan, kärrhök, havsörn och grågäss.

Vi sätter oss ner och låter tiden få smälta in oss i omgivningen. Redan efter en halvtimme accepterar fåglarna oss och simmar oss helt nära.

Svarthakedopping med sina vackra ögon glider förbi på nära håll

En Brunand uppvaktar en hona med sin dans

Skäggdopping – Sjöns drottning putsar sin fjäderdräkt

Några meter ut i vattnet glider en vattensork förbi

Sothönan städar upp i redet där hon ligger på ägg

Klockan närmar sig 13 och jag måste åka tillbaka till jobbet. Kunderna väntar…

/Hasse Andersson