24:e – 26:e april

24:e – 26:e april

Äntligen är det dags för årets första försök på björn. Tillsammans med mina fotokamarater från en tidigare fototräff i Norge begav vi oss upp till Vargas Vildmarkslodge i Hälsingland för att där krypa in i björngömslet. När vi kommer upp får vi veta att det har varit björn på myren de senaste 10 dagarna vilket lovar gott inför de kommande två dagar vi ska vistas i gömslet.

Vägen upp till gömslet är fortfarande täckt av snö så det blev en 90 minuters vandring upp till gömslet. Väl framme installerade vi oss i gömslet. Första kvällen passerade utan några björnar i sikte. Mycket märkligt då de brukar vara mycket aktiva på åteln under de första veckorna efter att de gått ur idet. Vi funderar över vad som kan vara fel? Är det vår doft som skrämt björnarna eller kan det vara något annat? Varken Håkan eller jag har någon bra förklaring. Morgonen efter kliver jag upp klockan 04.30 och sätter mig vid kameran. Det händer ibland att björnarna är aktiva även på morgonen. Morgonen passerar dock utan någon björn.

Dag 2
Efter intagande av lite kall sallad och en smörgås startar vi den nya dagen. Vi tittar ut genom gluggarna på jakt efter björn. Dagen och kvällen passerar men ingen björn. Natten kommer krypande och jag lägger mig en stund för att sova några timmar. Kanske kommer de i gryningen.

04.15 kliver jag upp och sätter mig vid kameran. Jag stirrar ut över den mörka myren. Inga tecken på liv eller tidigare aktivitet. Morgonen kommer och inte ett liv? Något besvikna ger vi till slut upp och promenerar vägen tillbaka till våra bilar. På vägen ner till bilarna lyckas jag locka fram en sparvuggla som åt minstone får kameraslutaren att jobba lite. Vi tar sedan förväl och kör sakta hem mot Sandviken igen.

Sparvuggla på stubbe

På vägen hem
Efter att ha kört några kilometer på grusvägen får jag plötsligt syn på en huggorm vid sidan av vägen. Jag tvärstannar och kliver ur bilen. Ormen slingrar sig iväg ner i ett dike där den jagar paddor. Vi följer ormen under ca 1 timmer och får flera bra bilder.

Huggorm som jagar paddor i ett dike

Paddor som parar sig i snön

Stället kryllar av paddor så jag förstår varför huggormen var där. Vi ser flera paddor som parar sig uppe på snön och i vattenkanten.

Efter någon timme beger vi oss av vidare mot Sandviken. Vi bestämmer oss för att stanna till på en Tornfalkshäckning för att se hur det går för paret. Väl framme får vi snabbt kontakt med Tornfalkarna. De verkar nervösa och vi funderar om vi gått för nära boet men efter ett tag förstår jag varför. Det är ett till par tornfalkar som har spanat in holken som fåglarna häckar i. Det blir en halvtimmes gnabbande om vem som ska få holken som boplats och under tiden tar vi många härliga bilder.

Tornfalk som ryttlar

Efter en stunds fotograferande på tornfalkarnas uppvisning tackar vi för oss och glada beger vi oss av hemåt igen. En helg som började med spänning som övergick i uppgivenhet och som slutade med en hel del trevliga bilder.

 

/Hasse Andersson