3 – 4:e mars

3 – 4:e mars

Det är en kall och klar morgon när vi parkerar bilen i Gysinge nationalpark. Ola och jag planerar två dagar i Gysinge med övernattning ute vid sjöforsen under bar himmel. Vi börjar dagen med lite bilder borta vid Sevedskvarn och forsarna däromkring. 

Dagen passerar snabbt och vi har svårt att finna några trevliga motiv under dagen. När kvällningen kommer bär vi ut vår utrustning till sovplatsen och går sedan hela vägen tillbaka för att hälsa på hos Anders och Ewa som är i sin stuga ute på Mattön denna helg. Vi grillar lite korv och småpratar lite innan vi åter pulsar ut till forsen där vi ska sova. När vi kommer ut är det helt stjärnklart och vi lägger oss i sovsäckarna och i månens sken lyssnar vi efter ugglor och andra djur. Kvällen passerar utan att vi hör några ugglor. Ett lodjur ropar i fjärran och några sångsvanar trumpetar ute på dalälvens svarta vatten. Vi somnar efter ett tag.

Klockan är strax efter 06 när jag sätter mig upp i sovsäcken. Landskapet har totalt förändrats sedan vi somnade. Under natten har temperaturen legat kring -10 grader men nu på morgonen har en fuktig dimbank drivit in över området. Landskapet runt omkring oss är täckt av frost och jag blir sittandes ett tag och stirrar ut i det dunkla ljuset. En timme senare kliver jag ur säcken och tar några bilder.

Frostbeklädd fjolårsvass (Canon 1D mark IV, Canon 500mm)
 

Frost i Gysinge

Frost (Canon 1D mark IV, Canon 500mm)
 

Frost över Dalälven

Solen stiger sakta över horisonten (Canon 1D mark IV, Canon 500mm)
 

Efter att ha kokat kaffe och ätit frukost packar vi ihop och knallar vidare över Mattön. Några vårtidiga knipor spelar intensivt för en hona en bit ut i älven. Medan vi står där och tittar på knipornas vårspel hör vi plötsligt ett välbekant ljud, den vitryggiga hackspetten. Vi omplacerar oss och finner snart fågeln där den födosöker i en gammal asp. Vi stannar några timmar och fotar denna sällsynta och vackra hackspett.

Knipor

Knipor på dalälven (Canon 1D mark IV, Canon 500mm)
 

Vitryggig hackspett

Vitryggig hackspett (Canon 1D mark IV, Canon 500mm)

Frampå eftermiddagen åker Ola och jag åt varsina håll. Ola tillbaka till Lund och jag hem till Sandviken. Vi har haft en härlig helg med mycket friskluft, trevliga samtal och en och annan bra bild.

/Hasse Andersson