11:e mars

11:e mars

Efter att ha tillbringat helgen i Stockholm på vildmarksmässan och teater blir det nu skönt att få komma ut i skogen igen. Jag möter upp Anders klockan 8 i Gysinge. Vi börjar med att planera dagen och det tar inte lång tid innan vi bestämt oss för att försöka ta en tur med båten. Vi lastar in alla prylarna i bilen och ger oss iväg ner till hamnen. Väl framme ser vi att båten har frusit fast i isen men efter lite hackande så får vi loss båten och vi kan enkelt knuffa ut den till iskanten och sedan ut i älven. Premiär på älven för detta år.

Vi letar oss upp efter älven och går efter ett tag i land strax nedanför sjöforsen. Anders går en sväng på skogen och jag sätter mig på knä vid en gammal ekstubbe och börjar leta bland de murkna bitarna efter objekt att fota. Mitt mål med dagen är att få öva lite på tekniken att stacka flera macrobilder till en bild. Efter en stund finner jag en spindel som valt denna stubbe till sin vintersömn. Jag pillrar försiktigt fram den från sin lilla håla. Spindlar är kallblodiga vilket innebär att de har svårt att röra sig när temperaturen är låg vilket är perfekt när man ska fota 15-100 bilder på samma djur utan att de rör på sig.

Spindel ca 9mm stackad med 26 bilder (Canon 5D mark II, canon MPE-65mm, Canon blixt 270 EXII)

Efter att ha fotat spindeln åker vi vidare ner efter älven. På flera ställen ligger isen ivägen för vår båt men efter lite trixande där vi drar båten över den svaga isen så tar vi oss fram efter älven. Vi går åter iland på en vacker liten strand. Anders knallar iväg och jag gräver vidare i en annan stubbe. Här hittar jag en skalbagge men den är för pigg för att vilja sitta still så jag hinner bara med att ta en bild innan den kryper vidare.

Skalbagge (Canon 5D mark II, canon MPE-65mm, Canon blixt 270 EXII)

Efter en stund finner jag tre spindlar till under några stenar. Spindlarna poserar stilla framför kameran och jag bränner av några hundra bilder. Resultatet kan du se nedan.

Spindel stackad av 31 bilder (Canon 5D mark II, canon MPE-65mm, Canon blixt 270 EXII)
 

Spindel ca 8mm stor stackad av 20 bilder. (Canon 5D mark II, canon MPE-65mm, Canon blixt 270 EXII)

 

Spindel ca 5mm stackad av 14 bilder. (Canon 5D mark II, canon MPE-65mm, Canon blixt 270 EXII)

 

/Hasse Andesson