2:a mars

2:a mars

Sent i går kväll kom min vän Ola upp från Lund på besök. Ola är naturfotograf och hans bilder kan skådas på www.olakarlsson.eu. Tillsammans ska vi nu ägna denna helg till foto. Efter en lugn kväll med ett glas vin och lite småprat om allt från barn, familj, semester och foto så går vi och lägger oss.

5 timmar senare ringer klockan och det är dags att kliva upp. 04.00 sätter jag på kaffebryggaren och gör i ordning dagens matsäck. Strax därefter sitter vi i bilen på väg mot örnkojan. Målet är att få fota kungsörn i vackert vårljus.

En timme senare är vi framme i kojan. Vi installerar oss och sätter oss och väntar in morgonens första solstrålar.

Morgonen går och solen stiger sakta upp bakom berget. Det är lugnt utanför och tiden går. När klockan passerat 12 har vi bara sett några skator ivrigt kraxandes runt maten samt en duvhök som gjorde ett kort stopp vid åteln.

Halvmåne (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Skata (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Efter lunchen kan jag konstatera att årets örnsesång är över så vi packar ihop och knallar ner från berget. Vi bestämmer oss för att köra en liten omväg hem och passerar då ett fint gammalt lavskrikerevir. När vi väl är framme vid platsen dröjer det inte länge innan vi får syn på dn första lavskrikan. Strax efter dyker det upp två till så under den kommande timmen följer vi dem där de hamstar mat vid matplatsen. Dock kan vi se att intresset över att samla mat har avtagit och fåglarna övergår mer och mer till att leka och uppvakta varandra än till att leta föda.

Lavskrika

Lavskrika (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Dagen går mot sitt slut och vi packar ihop och åker hem för att förbereda morgondagen. I morgon ska vi sova ute under en ek och se om vi kan få höra några ugglor. Men det är morgondagens inlägg i bloggen…

/Hasse Andersson