28:e juli

28:e juli

I går morse var Sandra och jag ute och paddlade en tur på Storsjöns östra sida. När vi passerade en liten ö fick vi syn på en lärkfalk som flög in med mat till en närliggande tall. Vi paddlade dit och fick då se att den hade ungar som snart var färdiga att lämna boet. Denna morgon bestämmer jag mig för att paddla dit igen för att se om jag kan få några bilder på denna vackra falk. Jag vaknar tidigt, äter frukost och ger mig iväg. Klockan är strax efter 06.00 när jag skjuter ut kajaken på en spegelblank Storsjön. Det tar mig ca 20 minuter att paddla ut till den lilla ön. Jag backar in kajaken i en liten vassrugge och sätter mig och väntar. Tiden går och inte ett ljud från Lärkfalkarna. Efter att suttit still i över två timmar börjar det värka så smått i baken och benen. Jag gör mig en vassbåt i väntan på att något ska hända.

Sneseglad vassbåt glider tyst fram på vattnet.

En skräddare glider förbi mig på vattnet. Den lätta kroppen är väl anpassad till ett liv på vattenytan. Utan att trampa igenom ytspänningen dansar den fram över vattnet framför mig. Jag följer den i kameran och tar några bilder när det plötsligt plaskar till. Jag tittar upp och ser att en liten fisk har tagit skräddaren. När jag kollar igenom bilderna ser jag dock att jag har lyckts fånga ögonblicket när fisken hugger mot skräddaren och att skräddaren har lyckats hoppa upp i luften och undkommit en säker död.


Skräddare som nyttjar ytspänningen i vattnet för att förflytta sig på ytan
 

En skräddare hoppar upp i luften och undkommer därmed fiskens hugg.
 

En stund senare hör jag lärkfalkshanen ropa på andra sidan av viken. Honan svarar direkt och flyger ut för att möta honom. Han har en liten fågel i klorna som han med stor skicklighet lämnar över till henne i luften.

 Lärkfalkshane med mat i klorna

Överlämnande av mat till honan

Efter överlämnandet flyger honan direkt in till boet och matar de hungriga ungarna. På vägen till boet flyger hon bara några meter ovanför mig och jag tar några bilder.

 Lärkfalkshona flyger in med mat till hungriga ungar

Under den tid jag följer dem kommer hon in med mat vid 4 tillfällen. Två småfåglar som hanen överlämnar till henne och två trollsländor. Ungarna sitter i boet och tittar över kanten på den gula kajaken nedanför. Jag vinkar till dem och beger mig iväg hemåt igen. En skön morgon hos Lärkfalkarna. På spegelblank sjö paddlar jag tillbaka. Stugägarna har nu börjat vakna och jag hör klirret av porslin ute över sjön. Det är dags för frukost.

 

/Hasse Andersson