28:e december

 

28:e december

För första gången på länge ser jag stjärnor på himlen. Fullmånen lyser långa skuggor över storsjöns is när jag kör bilen över Bångsbron och vidare mot Gysinge. 45 minuter senare promenerar jag i månens sken de sista hundra metrarna ut till kojan. Jag kan tydligt se gårdagens aktivitet runt maten. Mängder av fotspår från korpar, räv och örn. Jag tar plats i kojan, tänder kaminen och häller upp en kopp kaffe. Dagen kan börja! 

Fullmånen sänker sig sakta bakom träden

En dryg timme senare har ljuset sakta stigit över myren. Plötsligt dyker en kungsörn ner på maten. åteln är i första hand placerad för havsörn men jag vet sedan tidigare år att det rör sig en del kungsörn här och nu verkar denna unga örn göra ett besök på åtel. På åtlar som besöks av både kungsörn och havsörn så är det kungsörnen som bestämmer. även om den är mindre än havsörnen så är det aldrig någon tvekan om vem som är kung på åteln. När denna kungsörn har ätit en stund landar även en havsörn en bit bort och närmar sig försiktigt. Jag har lagt ut mat på flera platser inom en radie av 20 meter för att på så sätt öka chansen till att få ner fler än en örn samtidigt på åteln. Havsörnen smyger försiktigt fram till en trafikdödat rådjur men så fort han sätter foten på maten flyger kungsörnen dit och kör bort honom (se bild nedan) Bilden visar även tydligt skillnaden på stjärtens utseende på ung havsörn och ung kungsörn. Kungsörnen är den högra örnen med svart och vit stjärt.

Kungsörn

Ung kungsörn och ung havsörn, se skillnader på bla. stjärtens utseende.

Efter att kungsörnen ätit en stund stiger solen över trädtopparna. Kungsörnen lämnar då åteln och den intas snabbt av några havsörnar och mängder av korp. Korparna kivas hela tiden med örnarna och rycker dem i stjärtfjädrarna och dyker ner mot örnarna i sina försök att förvirra örnarna så de ska kunna ta en del mat från åteln.

Korp som retas med en ung havsörn

 

Havsörn

Havsörn i morgonsol
 

Havsörn och korp vid åteln
 

Havsörn

Gammal havsörn som sveper över myren
 

Korp med glans i fjäderdräkt
 

Korp

Korp går in för landning
 

Kungsörn

Kingen glider in
 

Kanske inte vacker men söt, eller?
 

Sjungande korp
 

När klockan närmar sig två har det varit lugnt på åteln ett tag. De sista timmarna har fåglarna avaktat varandra för att se vad som ska hända. Den är åteln är ny för i år och rangen bland örnarna är inte satt än. Så fort en örn går ner för att äta kommer flera örnar och försöker köra iväg den andra och ta över maten. Precis när det sista ljuset når myren landar dock dessa fem örnar och strax efter landar ytterligare sex örnar så i det sista ljuset ser jag inte mindre än elva örnar som äter sig mätta inför natten.

En grupp havsörnar som försiktigt rör sig fram mot maten.

En fantastisk dag i gömslet går mot sitt slut. En dag med många fina minnen och en hel del bra bilder. Med ett leende knallar jag tillbaka till bilen och åker hem. I morgon ska jag åka till kungsörnskojan i dalarna men det är en annan berättelse.

 

/Hasse Andersson