29:e december

 

29:e december

Klockan är sex när jag svänger in på uppfarten hos Anders. Anders står färdig och några minuter senare är vi på väg mot kungsörnskojan som ligger ca en timme från bostaden. Vädret har slagit om och det har blivit varmare och ett fruset regn faller från en jämngrå himmel. Efter att ha kört ca 50 minuter parkerar vi bilen och går de sista 20 minutrarna ut till kojan. Väl framme lägger vi ut ett trafikdödat rådjur samt släpar frame ett vildsvin som vi tidigare lagt ut på åteln men som nu var översnöat. En stund senare tänder vi kaminen och inväntar morgonens ljus. 

Strax innan solens uppgång landar det en kungsörn strax bakom kojan. Spänningen stiger i kojan och tio minuter senare landar den vackra fågeln på vildsvinet. Försiktigt ser den sig omkring innan den börjar äta av maten. örnen stannar i nästan två timmar innan den lyfter och flyger in i skogen bredvid oss. Under tiden kungsörnen har ätit har även en hel del korpar, skator och kråkor anslutit till åteln.

Kungsörn

Kungsörn på vildsvin
 

Skata på gren

 

Korp

Kråka

Kråka
 

Efter att ha plåtat korpar, skator och kråkor under någon timme så flyger alla fåglarna plötsligt upp från åteln. I ett myller av kråkfåglar ser vi plötsligt anledningen till att de blev uppskrämda. Det är kunsörnen som är tillbaka igen. Denna gång landar han på en gammal torraka  rakt framför oss och det tar ett tag innan han finner balansen på den hala pinnen.

Kungsörn

Kungsörn 

Kungsörn

Kungsörn

Kungsörn

Kungsörn i torraka

Efter att ha återfått  balansen flyger örnen åter ner på maten och äter vidare, ivrigt uppvaktad av skator, korpar och kråkor. Dessa fåglar försöker hela tiden att knycka åt sig lite mat genom att rycka örnen i stjärtfjädrarna och vara allmänt störiga mot örnen.

Kungsörn

Skata som retas med en kungsörn
 

Medan örnen äter vidare tar jag kikaren och söker av den snötäckta branten på andra sidan dalen. Den vita snön gör det lätt att finna andra örnar som sitter och spanar från någon grantopp. Det dröjer inte länge innan jag finner en till örn som sitter och spanar. Det vita vackra landskapet är otroligt vackert i dagens mjuka ljus som lyser ner från en jämngrå himmel.

Kungsörn

Kungsörn i branten ca 700 meter bort

 

Vinterlandskap

Vilken dag! Tänk att det kan bli så bra trots att förutsättingarna inte var de bästa när vi lämnade Sandviken i morse. Ett vackert porträtt av kungen får avsluta dagens blogg. Tack för ditt besök!

Kungsörn

 

/Hasse Andersson