26: december

26: december

En gråmulen dag där termometern visar 0 grader och en blöt dimma sprider sig över myren. Jag är på plats i havsörnskojan igen för att göra ett nytt försök. Med mig har jag ett trafikdödat rådjur som jag placerar ut på lagomt avstånd från kojan. Jag borstar även bort snön från fiskrenset som har legat och blivit översnöat. Jag tar plats i kojan och tänder kaminen och häller upp en kopp kaffe. Jag är redo, väntan kan börja.

Efter ca en timme hör jag de första korparna ropa utanför och en halvtimme senare landar ca 25 korpar på maten. Det är ett bra tecken. De senaste gångerna jag har suttit här har korparna inte vågat sig fram. Korparna pratar hela tiden med varandra i små grupper och är mycket vaksamma mot rörelser vid kojan.

Korp

Första korpen glider in mot åteln
 

Korp

Korpar som samtalar

När klockan närmar sig tolv landar några havsörnar i träden på andra sidan myren. Det ser ut att vara en vuxen örn och två unga örnar. Där blir de sittande i flera timmar.

Havsörn

Tre havsörnar

Jag passar på att äta lite julmat som jag har med mig. Tiden går och det börjar sakta mörkna utanför. Plötsligt blir det ett himla liv. Alla korparna far upp i luften och det brukar vara ett bra tecken och mycket riktigt, En av örnarna har lämnat träden och flyger ner mot maten.

Korp

Uppskrämda korpar
 

Havsörn

Havsörn som går in för landning

Strax efter att den första örnen har landat brakar det till från alla håll och inte mindre än sex örnar till landar i ett hav av korpar och örnar. Slagsmål utbryts och det tar ett tag innan allt lugnar sig igen. Jag har under dagen sett tre örnar som flugit runt i området och troligen har de övriga suttit på avstånd och beskådat åteln och nu när en annan örn landat kunde de inte låta blir att ta sig ett skrovmål.

Havsörnar och korp

Havsörn och korp på åteln
 

Havsörn

Gammal havsörn

En halvtimme efter att örnarna landade börjar det snöa och mörkret infinner sig över myren. Glad över att äntligen ha fått ner örnarna vandrar jag tillbaka till bilen och åker hem.

Om du vill sitta i gömslet så kan du boka in dig på den här sidan: https://www.//www.eaglephotography.se/

/Hasse Andersson