21:a december

21:a december

Under hösten har ett nytt örngömsle byggts av Föreningen för fågelskydd och naturvård i nedre dalälven. Jag har under projektets tid bidragit med min erfarenhet om örnfoto och idag ska jag prova gömslet för första gången. Jag hämtar upp initiativtagaren till projektet, Stickan Holmstedt strax efter sju på morgonen och vi åker sedan vidare ut mot gömslet. Väl framme parkerar vi bilen och går den sista biten ut mot gömslet. Det snöar och är ca 4 minusgrader. Efter att ha skruvat bort luckor, tänt kaminen och installerat oss i kojan inväntar vi ljuset som sakta tilltar i det snötäckta landskapet. Strax före kl nio hör vi de första korparna utanför kojan. Som alltid när man börjar åtla på en ny plats så tar det ett tag för djuren att vänja sig vid kojan. Det märks tydligt att korparna är misstänksamma mot våra objektiv som nu sticker ut ur fasaden. Inte mycket men väl en förändring från gårdagen och det märker korparna direkt. Vaksamt flyger de fram och tillbaka över gömslet hela dagen utan att gå ner på maten. Vi ser även två havsörnar och en kungsörn som sveper över maten men utan att våga landa. 

Dagen går och vid något enstaka tillfälle landar en korp, skata eller nötskrika i några sekunder för att sedan flyga iväg igen. Stickan och jag får gott om tid till att prata igenom små justeringar som behöver göras innan säsongen drar igång efter nyår. Gömslet är byggt för naturintresserade, ornitologer och fotografer som vill komma dessa vackra fåglar på nära håll. Boka gärna ett besök i kojan eller titta in på deras hemsida om du är intresserad www.eaglephotography.se.

 

 
För att det inte ska bli helt torrt på bilder så har jag lagt in några andra bilder från tidigare år nedan. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Ung kungsörn som ser världen från en annan sida
 

Kungsörn i snöväder
 

Kungsörnsporträtt
 

Ung havsörn i Gysinge

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gammal havsörn

 

/Hasse Andersson