28:e april

28:e april

Livskalendern har under den senaste veckorna ätit upp all tid och inspiration till foto. Idag bestämmer jag mig dock till trots massor med andra måsten att ta en kort tur på skogen. Jag packar ner lite macroprylar och åker upp en sväng på skogen. Jag börjar vid holmröddret där jag knallar bort för att se om jag kan se några aktiva rävlyor. På vägen dit stöter jag upp några rådjur och en älg som stod och betade i vårgräset. Några rävar ser jag inte till men jag stannar till en stund och fotar några sippor som kämpar mot nattfrosten. 

Vitsippa i morgonfrost

Vitsippa i morgonfrost
 

Blåsippa

Blåsippor i tidigt morgonljus

Efter att ha strosat runt några timmar vid Holmröddret tar jag bilen och åker bort mot Högbergs gatan och ser om paddorna har kommit igång med sin lek än. Efter en stunds letande bestämmer jag mig för att så inte är fallet. Jag åker vidare mot slagugglan i Jäderfors och det blir glädjande återseende. Honan ligger på ägg och gott om sork är det detta år så jag håller tummarna för att det blir en lyckad häckning. Mer om det om ca 4 veckor. Medan jag står och tittar på honan så flyger plötsligt en kniphane förbi mig på låg höjd. Kniporna brukar häcka i ett gammalt spillkråkebo bara 20 meter från slagugglan. Inspektionen från kniphanen vittnar om att det kanske blir häckning i hålet även detta år. 

Efter en liten stund vid slagugglan åker jag hem och betar av dagens förpliktelse i livsalmanackan. Städa garaget, köra in skotern och snöslunga längst in i garaget och göra plats för sommarens prylar. 

/Hasse Andersson